Pechtold pleit voor afschaffen Eerste Kamer: Een wanhoopsdaad na pijnlijke verkiezingsnederlaag

Politiek25 mrt 2023, 9:00
Alexander Pechtold, voormalig D66-leider en nu ijverige pleitbezorger voor het afschaffen van de Eerste Kamer, liet weer van zich horen. Aan de microfoon van NPO Radio 1 ging hij onvervaard tekeer tegen de Senaat, en beweerde dat deze enkel "vertraagt" en "geen enkele toegevoegde waarde" heeft. Maar is dit werkelijk een weloverwogen standpunt, of eerder een wanhoopsdaad na de pijnlijke nederlaag van zijn partij bij de Provinciale Statenverkiezingen?
Laten we eerst eens kijken naar de waarde van een tweekamerstelsel, zoals we dat nu hebben in Nederland. Het bestaan van de Eerste Kamer zorgt voor een extra controle op wetgeving. Zij zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van wetten op haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Een cruciale taak, die de kwaliteit van wetgeving waarborgt. En dat is precies wat Pechtold nu wil afschaffen!
Zonder de Eerste Kamer ligt alle macht bij de Tweede Kamer. Een gevaarlijk scenario, want zonder deze extra controle kunnen ondoordachte wetten sneller en makkelijker worden aangenomen. Kortom, het tweekamerstelsel waarborgt de democratie en beschermt ons tegen overhaaste beslissingen.
Maar waarom pleit Pechtold dan juist nú voor het afschaffen van de Eerste Kamer? Is het toeval dat dit gebeurt ná de zware nederlaag van de impopulaire regeringscoalitie waar D66 deel van uitmaakt bij de Provinciale Statenverkiezingen? Het lijkt erop dat Pechtold niet zozeer begaan is met de kwaliteit van wetgeving, maar eerder op zoek is naar een zondebok voor de mislukking van zijn partij.
Het is zorgelijk dat een voormalig politiek leider, die zou moeten staan voor een stabiele democratie, dergelijke uitspraken doet in een tijd waarin zijn partij verliezen lijdt. In plaats van de vinger te wijzen naar de Eerste Kamer, zou Pechtold beter eens in de spiegel kunnen kijken. Misschien ligt het probleem niet bij het democratische systeem, maar bij de partij zelf.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
En is het niet eens tijd om ons af te vragen: vormt D66 een gevaar voor onze democratie en onze rechtsstaat? Die partij wil democratische controlefuncties steeds weer afschaffen. Eerst het referendum, nu de Eerste Kamer. Straks besluit D66 dat de Tweede Kamer óók maar weg moet omdat de bovenonsgestelden het eigenlijk allemaal toch veel beter weten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten