Verbluffende starheid: D66 weigert koerswijziging ondanks electorale ramp

Politiek21 mrt 2023, 15:00
Na de verkiezingen is D66, net als het CDA, aanzienlijk verzwakt achtergebleven. Veel kiezers die op D66 stemden vanwege de belofte van nieuw leiderschap onder Sigrid Kaag, zijn nu naar andere partijen overgestapt, of hebben zelfs helemaal niet gestemd. Ondanks deze tegenslag blijft D66 vasthouden aan de huidige koers. Het is bijna niet te geloven hoe arrogant de partij zich opstelt.
D66 kreeg afgelopen woensdag een flinke klap van de kiezer. In de laatste prognose verliest de partij twee zetels in de senaat, waardoor ze nu gelijkstaan met het worstelende CDA. Vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 is er zelfs sprake van een electorale ramp. Onderzoek van Ipsos toont aan dat voormalige D66-stemmers nu hun toevlucht zochten bij de 'linkse wolk' van PvdA en GL, maar opmerkelijk genoeg ook bij BBB. Pijnlijk genoeg bleef een kwart van de D66-stemmers uit 2021 dit keer thuis.
Dit volgt op diverse schandalen rondom de partij in de afgelopen twee jaar. Ondanks deze tegenslagen en het uitblijven van een kabinet met PvdA en GL, lijkt D66 niet van plan om hun koers te wijzigen. In plaats van zelfreflectie, zoals bij PvdA en CDA gebruikelijk is, wordt de nederlaag gebagatelliseerd, bericht De Telegraaf. Voormalig partijleider Alexander Pechtold zegt: "Na jaren regeren kan het een keer tegenvallen."
D66 is ook niet van plan om hun standpunt over stikstofbeleid aan te passen. CDA-leider Wopke Hoekstra opperde onlangs dat het kabinet haar koers op 'grote dossiers' moet wijzigen, maar Kaag wees dit idee resoluut af. Senaatslijsttrekker Paul van Meenen bevestigde bij Goedemorgen Nederland dat D66 zich aan het coalitieakkoord zal houden, iets wat hij als "heel bijzonder" bestempelde.
Oud-Kamerlid Kees Verhoeven geeft toe dat D66 heeft verloren, maar ziet geen reden voor een fundamentele verandering. Jan Terlouw, een andere D66-prominent, is het met hem eens en stelt dat stikstofdoelen niet aangepast hoeven te worden. Wel is hij bereid om met BBB samen te werken en stelt voor om "gewoon aan de slag te gaan" in plaats van te ruziën over een jaartal.
De verkiezingsuitslag lijkt de tegenstellingen tussen D66 en CDA alleen maar te versterken. Een D66-kopstuk maakt zich echter geen zorgen over de stabiliteit in de coalitie. Terlouw begrijpt het als het CDA zich terugtrekt uit het kabinet om de partij te herstellen, maar ziet geen heil in nieuwe verkiezingen. Hij stelt voor om dan maar met een minderheidskabinet te regeren, maar absoluut geen nieuwe verkiezingen te houden. "Dan ben je zo weer een jaar verder."
De onverzettelijke houding van D66 is verbijsterend. In plaats van zichzelf kritisch te evalueren en zich aan te passen aan de veranderende politieke situatie, blijft de partij volharden in haar huidige koers en weigert ze te luisteren naar de wensen van de kiezer. Het is ongelooflijk dat D66 zo weinig bereidheid toont om hun standpunten en strategieën te heroverwegen na zo'n rampzalige verkiezingsuitslag.
(verhaal gaat verder onder deze oproep) Abonneer je op mijn gloednieuwe-nieuwsbrief. Als je je gratis aanmeldt krijg je dagelijks een mooie column in je mail-doosje over een onderwerp dat we hier op DDS niet kunnen behandelen op die manier (vanwege Big Tech). En als je denkt, goh, ik wil hem wel steunen met een klein bedragje per maand (of per jaar), dan krijg je er meerdere artikelen per dag voor terug, plus podcasts en video's. What's there not to love?!
Zelfs met toenemende spanningen tussen D66 en CDA lijkt de partij niet te beseffen dat samenwerking en compromis noodzakelijk zijn voor een stabiele coalitie. In plaats van zich open te stellen voor dialoog en aanpassing, lijken ze vast te houden aan hun eigen ideologie en zichzelf als de enige juiste partij te beschouwen.
De arrogantie van D66 is niet alleen zorgwekkend voor de partij zelf, maar ook voor het politieke klimaat in Nederland. Als partijen zoals D66 weigeren om naar de kiezer te luisteren en vasthouden aan hun eigen overtuigingen, ondanks duidelijk bewijs van veranderende publieke opinie, is het de vraag hoe lang het Nederlandse politieke systeem effectief en representatief kan blijven functioneren. Het is van cruciaal belang dat partijen zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en luisteren naar de stem van het volk om het vertrouwen in de politiek te behouden en een stabiele en effectieve regering te garanderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten