De BoerBurgerBeweging (BBB) leek ooit dé redding te zijn voor de Nederlandse boeren. Caroline van der Plas werd het boegbeeld van hoop en verandering toen ze in 2019 met een tractor Den Haag binnenreed, vastberaden om de belangen van boeren te verdedigen tegen het ‘krankzinnige’ beleid van partijen zoals D66. Boeren zagen hun belangen eindelijk vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, en velen sloten zich aan bij de beweging. Maar nu de BBB daadwerkelijk in het kabinet zit, voelt een groot deel van de achterban zich keihard in de steek gelaten.
De kloof tussen de BBB en haar achterban lijkt met de dag groter te worden. De recente mestplannen van BBB-landbouwminister Femke Wiersma zorgen voor veel onvrede onder de boeren. De minister wil onder andere varkens- en pluimveerechten afromen bij de overname van een bedrijf buiten de familie. Het gevolg? Een sector die al zwaar onder druk staat, wordt nog verder in het nauw gedreven. Boerenorganisaties, zoals Farmers Defence Force (FDF), hebben inmiddels luid en duidelijk van zich laten horen. FDF-voorman Mark van den Oever is vernietigend: "De BBB is de feeling met de boeren aan het kwijtraken."
De kritiek richt zich vooral op het feit dat de partij bij de verkiezingen heel andere beloften deed. Van der Plas sprak toen over het recht van boeren om te blijven boeren zonder te worden gehinderd door beperkende maatregelen zoals mestplafonds en krimpplannen. Maar volgens Van den Oever heeft de BBB deze beloftes met voeten getreden: "Jullie beloofden om terug naar Brussel te gaan en met de vuist op tafel te slaan voor onze rechten. Waar blijft dat? In plaats daarvan voert de BBB nu links beleid van VVD en NSC uit."
Niet alleen varkenshouders en boeren zijn gefrustreerd. Ook de pluimveesector voelt zich zwaar in de steek gelaten door de BBB. Minister Wiersma’s plannen om het aantal kippen terug te dringen zijn met name voor pluimveehouders onacceptabel.
Boeren zoals John Lohues uit Sibculo begrijpen niet waarom hun sector wordt aangepakt, terwijl kippenmest nauwelijks bijdraagt aan de waterkwaliteitsproblemen waar de EU zich zorgen over maakt. "Het valt niet uit te leggen, het heeft 0,0 procent zin," aldus Lohues in gesprek met Oost. Ook hij stemde ooit op de BBB, in de hoop dat de partij zijn belangen zou verdedigen. Maar nu voelt hij zich bedrogen: "De minister wil gewoon een wit voetje halen in Europa."
Deze toenemende teleurstelling wordt ook erkend door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), die afgelopen maandag stevige kritiek uitte op de BBB. Volgens de NVP worden de boeren door het beleid van de BBB alleen maar verder in de problemen geduwd. "De boeren worden in de 'shit' geduwd," stond te lezen in een ledenbericht.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
FDF-voorman Van den Oever waarschuwde de BBB al voor wat er gaat komen: een herhaling van het CDA-scenario. Het CDA verloor na jarenlange verwaarlozing van de agrarische sector steeds meer steun van boeren, en nu dreigt de BBB dezelfde kant op te gaan. "Dit gaat op de kop verkeerd," aldus Van den Oever. "Jullie gaan niet luisteren, en jullie zullen zien wat er dan gaat gebeuren."
Wat begon als een beweging die de Nederlandse boer hoop gaf, dreigt nu in een nachtmerrie te eindigen. De BBB zit vast in een politiek spelletje dat zijn eigen achterban keihard treft. Of de partij nog kan herstellen van dit dieptepunt, lijkt op dit moment allesbehalve zeker.