Vicepremier Mona Keijzer mocht gisterenavond - met haar vicepremier-collega's - langskomen bij Nieuwsuur. Daar vertelde ze dat ze er als kabinet alles aan gaan doen om boeren te beschermen. Nou ja, dat is niet helemaal waar. Ze zei dat zij en het kabinet "binnen bepaalde kaders [...] het maximale [gaan] doen voor boeren en boerenbedrijven." Oké? De afgelopen dagen is er veel te doen geweest om het nieuws dat coalitiepartij
BBB de boeren veel minder beschermd dan de partij had beloofd tijdens de verkiezingscampagne. Zo zet het kabinet Schoof in op een forse inkrimping van de veestapel. Dat zou eerst nog "vrijwillig" moeten gebeuren, maar iedereen weet wat er gebeurt als dat "vrijwillige" aspect niet het beoogde resultaat boekt.
Bij Nieuwsuur kwamen de vicepremiers van het nieuwe kabinet gisteren langs om tekst en uitleg te geven over
het uitgewerkte kabinetsbeleid. Wat betreft Zorg
was er veel positiefs te melden, waaronder een forse verlaging (over enkele jaren) van het eigen risico en natuurlijk het openblijven van streekziekenhuizen. Ook qua asiel en immigratie zijn de plannen
overwegend positief. Het beleid wordt strenger. Veel strenger. En dat is goed nieuws.
Wat de boeren betreft zit dat helaas anders. Eigenlijk lijkt het erop dat het nieuwe kabinet het beleid van het voorgaande, boerenhatende kabinet Rutte IV in grote lijnen doorzet. Bij Nieuwsuur mocht gisteravond met name BBB-vicepremier Mona Keijzer de boel
een beetje proberen te redden qua pr. Ze deed haar best, maar oplettende kijkers konden alleen maar concluderen dat de boeren er helaas toch echt ingestonken lijken te zijn.
Gedwongen krimp
De 'journalist' van Nieuwsuur wilde van Keijzer weten of ze het "uitsluit" dat boeren verplicht worden om de veestapel te laten krimpen, bijvoorbeeld als blijkt dat het huidige beleid niet zo effectief is in dat opzicht als gehoopt. Haar antwoord? "We hebben afgesproken dat we dat niet gaan doen." Ja, leuk. Maar dat is natuurlijk geen "ja, dat sluit ik uit." Dat is slechts een, "voorlopig niet inderdaad."
Opvallend genoeg was de andere vicepremier, Eddie van Hijum, veel krachtiger. "Dat gaat niet gebeuren," zei hij namelijk keihard. "Gedwongen krimp is ook helemaal niet nódig."
Maar toch. De vragensteller ging terug naar Keijzer. Zij is immers van de boerenpartij. BoerBurgerBeweging. Van háár wilde hij weten hoe het nu zit met het boerenbeleid en wat onze hardwerkende Nederlandse boeren kunnen verwachten van haar en de rest van het kabinet.
Ja, er komt krimp aan, zei Keijzer. Maar, ging ze verder, de boeren zijn heus in goede handen bij minister Femke Wiersma. "Het is een powervrouw. Ze weet waar ze over praat en ze weet hoe ze het aanpakt." Wat betreft "de mestbrief" is het zo dat boeren die willen stoppen daarin gesteund worden. En ja, er wordt ook wat gedaan aan innovatie.
Lekker afromen
"Er zit een afromingsregeling in. Maar voor wie?" vroeg Keijzer daarop retorisch. Helaas voor haar wilde het Nieuwsuur-mannetje daar niets van weten. Hij heeft namelijk met boeren gesproken, en die zeggen dat het coalitiebeleid ze danig meevalt.
Ja, dat is zo, gaf Keijzer toe. En toen kwam het. "Zolang je geen nieuwe wetten hebt zul je moeten opereren op dat wat Brussel aan je oplegt," zei ze. "Als het aan ons had gelegen had het anders gezeten." Maar ja, dat is niet zo. Daarom worden familieleden van boeren die het bedrijf van hun familielid willen overnemen wel beschermd, maar worden mensen van buitenaf die een boerenbedrijf willen overnemen gedwongen "om af te romen."
Binnen bepaalde kaders
"Binnen bepaalde kaders gaan wij het maximale doen voor boeren en boerenbedrijven," was de boodschap van Keijzer. Op live tv. Bij de NPO. Dus niet: we gaan het maximale eruit halen. Nee. We gaan ze ten koste van alles verdedigen? Nee.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! "Binnen bepaalde kaders... gaan wij het maximale doen." Binnen bepaalde kaders. De kaders worden niet in de prullenbak gegooid, ze worden niet irrelevant verklaard. Ze worden 'gerespecteerd' en daarbinnen willen BBB en het kabinet Schoof het leven voor boeren dan iets minder vervelend en moeilijk maken dan GroenLinks-PvdA en D66 willen.
Vindt iemand het verbazend dat boeren hier bepaald niet tevreden mee zijn?