Mona Keijzer heeft het CDA (weer) verlaten. Eerder deze zomer werd bekendgemaakt dat ze terug was op het oude nest om het verkiezingsprogramma te schrijven. Maar daar is een einde aan gekomen. De reden? Er zijn er twee: Hugo de Jonge en Hubert Bruls. Er zijn twee CDA'ers die aan het democratische proces meedoen om lijsttrekker te worden:
Derk Boswijk en Henri Bontenbal. Ironisch genoeg zijn dit ook twee jonge, redelijk frisse gezichten die best wat kunnen beteken voor hun partij.
Maar er zijn twee prominente CDA'ers die deze twee heren niets vinden: voorzitter Hans Huibers en Hugo de Jonge. Ja, dat lees je goed. De minister van Wonen die de woningmarkt kapot heeft gemaakt en daarvoor als minister van Volksgezondheid de zorg, de man die er (al dan niet terecht) om bekendstaat dat hij de hele dag strak staat, die man denkt wéér dat het aan hem is om te bepalen wat er gebeurt bij het CDA.
De Jonge en Huibers zien Bontenbal en Boswijk niet zitten. Zij willen Hubert Bruls als lijsttrekker en zijn hard bezig de hele partij daarop voor te bereiden. Maar Mona Keijzer vindt dat belachelijk, en wel om twee
redenen.
1. De manier waarop dit gebeurt is totaal niet democratisch.
2. Bruls was nóg dictatorialer dan De Jonge tijdens de coronacrisis - en dat wil wat zeggen.
Keijzer uitte dan ook kritiek op Bruls. Maar daar waren De Jonge en voorzitter Huibers niet van gediend. Volgens ingewijden was de reactie van Keijzer daarop: "Het voelt niet meer als mijn partij. Ik heb genoeg gedaan."
Vervolgens pakte ze haar tas, stond ze op, en verliet ze de kulpartij die ooit nog een beetje voor christelijke waarden staat maar nu al heel lang niet meer.
Natuurlijk is de vraag wat Keijzer nu gaat doen. Momenteel is ze op vakantie met haar gezin. Daar gaat ze dus eerst van genieten - iets waar ze ongetwijfeld veel zin in heeft na deze zoveelste crisis bij het CDA.
BBB of Pieter Omtzigt
Maar wat doet ze daarna?
Er zijn eigenlijk maar twee opties. Of ze gaat naar BBB waar ze premierkandidaat wordt. Caroline van der Plas zal Keijzer ongetwijfeld buitengewoon graag binnenhalen. Niet zo gek, want Keijzer heeft veel politieke ervaring, een positief imago, en kreeg bij de verkiezingen van 2017 165.000 voorkeursstemmen. Ze is dus terdege een stemmenkanon.
Of... en dit lijkt de meest waarschijnlijke optie: ze gaat naar de nieuwe, nog op te richten partij van
Pieter Omtzigt.
Omtzigt zou zichzelf niet zien als een goede premier. Als hij met zijn eigen partij komt zou hij actief willen blijven in de
Tweede Kamer, als dossierbijter. Natuurlijk betekent dit dat hij een ander naar voren moet schuiven als premierkandidaat.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we dat de Tweede Kamerverkiezingen 2023 de belangrijkste verkiezingen van ons leven worden. Het is nu of nooit. We redden Nederland van het Woke partijkartel of het is game over. Wij strijden met man en macht tegen het partijkartel én het mediakartel. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons deze belangrijke verkiezingscampagne op ónze manier in te gaan. Die kandidaat kon weleens Mona Keijzer heten. Dit betekent wel dat hij direct aan de slag moet om haar binnen te halen, want zoveel tijd is er niet meer over. Maar áls het lukt, tja, dan zien we straks opeens twee oud-stemmenkanonnen van het CDA het opnemen tegen hun oude partij (en de rest). Fascinerend.
Overigens gaan er geruchten rond dat Keijzer zich inderdaad aansluit bij Omtzigt, en dat dit ook geldt voor
Nicki Pouw-Verweij, die op dit moment in de Kamer zit voor
JA21. Zij heeft al laten weten niet meer voor
die club terug te willen komen omdat ze het oneens is met het progressief-liberalisme van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Als zij zich ook aansluit bij Lijst Omtzigt dan zijn er dus al drie politici met zeer veel ervaring bij betrokken. Interessant.