Tweede Kamerverkiezingen 2023

De Tweede Kamerverkiezingen 2023 worden gehouden op 22 november. Deze verkiezingen zijn vervroegd omdat het kabinet Rutte IV in de zomer van 2023 viel op immigratie. Dat gebeurde op 7 juli. Mark Rutte trok de stekker uit het kabinet, naar eigen zeggen omdat er geen overeenkomst gesloten kon worden om de massa-immigratie te beperken. 

Enkele dagen na de val van het kabinet maakte Rutte onder druk van ChristenUnie en D66 bekend dat hij niet nogmaals lijsttrekker wenst te worden van de VVD. Het is na Rutte IV dus definitief voorbij met zijn premierschap.

Rutte wordt bij de VVD vervangen door Dilan Yesilgöz. Zij moet het in de Tweede Kamerverkiezingen 2023 gaan opnemen tegen Frans Timmermans, die lijsttrekker en premierkandidaat wordt voor PvdA/GroenLinks, de coalitie van 'verenigd links.' Een derde partij die een gooi naar het premierschap kan doen is de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas. De laatste premierskandidaat is in principe Pieter Omtzigt, áls die met een eigen partij komt.

Voor de toekomst van ons land is het natuurlijk belangrijk dat échte oppositiepartijen zoals met name FVD en in mindere mate de PVV een goed resultaat neerzetten bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023. Want alleen als die twee partijen een coalitie vormen met andere partijen is er kans dat het beleid vanuit Den Haag daadwerkelijk verandert. 

Want, laten we wel zijn, een kabinet geleid door VVD maar waar GL en PvdA ook deel vanuit maken (of andersom) zal inhoudelijk niets meer of minder dan een voortzetting zijn van de laatste twee kabinetten Rutten. Het stikstofbeleid, het belastingbeleid, het immigratiebeleid, en het energiebeleid zullen dan in grote lijnen hetzelfde zijn, alleen op de details kunnen er mogelijk minieme verschillen zijn.  Voor Nederland is dat natuurlijk niet voldoende; Nederland heeft belang bij échte veranderingen.

Hierboven alle artikelen van De Dagelijkse Standaard over deze voor Nederland extreem belangwekkende verkiezingen.