De warmtepomp is het 'ei van Columbus' van de klimaatlobby. Op den duur moeten alle huiseigenaren aan de warmtepomp, of ze dat nu willen of niet. Dit terwijl hier grote nadelen aan zitten, ook voor de belastingbetaler. Cultuur onder Vuur zet ze op een rij:
‘Een warmtepomp is geen aankoop, maar een investering.’ Klimaatactivisten weten het altijd mooi te brengen. De realiteit is dat een warmtepomp ontzettend duur is: de kosten voor een volledig elektrische variant schommelen tussen de 10.000 en 15.000 euro. Ter vergelijking: een hr-ketel kost gemiddeld zo’n 1.500 euro. Voor een nieuwe warmtepomp bent u dus al gauw tien keer zoveel kwijt, mits uw huis optimaal geïsoleerd is, anders betaalt u fors meer! Daarnaast zijn de daadwerkelijke kosten van een warmtepomp nog een stuk hoger, maar die worden – middels subsidie – betaald door de belastingbetaler.
Lees ook: Vrieskou versmelt sympathie voor klimaatdrammers
Een ander groot nadeel van de warmtepomp is dat het lang duurt voordat uw huis is opgewarmd. Dat komt omdat deze met een lagere temperatuur werkt dan een cv-ketel. De verwarmingstemperatuur van een warmtepomp komt vaak niet hoger uit dan 55 graden terwijl een cv-ketel meestal tussen de 70 en 95 graden kan leveren. Warmtepompinstallateurs raden daarom ook aan om ’s nachts de verwarming niet meer dan twee graden terug te draaien. Anders wordt u wakker in een koud huis en duurt het uren voordat uw huis weer warm is.
Het meest venijnige nadeel van warmtepompen is dat ze over het algemeen, zij het wat traag, uiteindelijk wel goed verwarmen, alleen wanneer de warmte het meest nodig is – in de winter – dan zijn ze hopeloos inefficiënt. Omdat de bron waar de warmtepomp de warmte uithaalt, zoals de grond of de lucht, in de winter steenkoud is moet de compressor die de lucht verwarmt hard werken. Deze compressor werkt op stroom, dus dat betekent een torenhoge energierekening. Als uw dak niet vol ligt met zonnepanelen, is de kans bovendien groot dat de stroom waar dit ‘duurzame alternatief’ op draait door fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Maar zelfs als u ervoor kiest om die hoge kosten voor lief te nemen, en u de pomp dag en nacht vol op laat draaien, blijft het ’s winters onbehaaglijk koud in huis.
Omdat de warmtepomp zoals gezegd met lagere temperaturen werkt, is het zinloos om deze in een verouderde, niet goed geïsoleerde woning te plaatsen. De warmte verlaat het huis anders sneller dan de warmtepomp dat kan leveren. Wilt u er desondanks toch één, dan moet u uw huis eerst goed isoleren. Maar deze maatregelen kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw kost zo’n verbouwing en instalering van een warmtepomp gemiddeld in totaal 40.000 euro. Bij sommige oude huizen is dit zo goed als onmogelijk. De klimaatlobby wil deze huiseigenaren desondanks toch van het gas afkrijgen. Zij moeten dan maar in de kou zitten.
Maar eventuele isolatiekosten zijn niet de enige extra kosten waar u mogelijk mee te maken krijgt bij het aanschaffen van een warmtepomp. Ook is het goed mogelijk dat uw radiatoren moeten worden vervangen, wederom vanwege de lagere werktemperatuur van de warmtepomp. U dient hiervoor speciale radiatoren aan te schaffen die met lagere temperaturen functioneren, of vloerverwarming aanleggen. Dat laatste is de voordeligste optie, maar het is een behoorlijke operatie om dit aan te leggen. Er zijn wel zogenaamde hogetemperatuurwarmtepompen waarbij dit niet hoeft, maar deze behoren ook meteen tot de duurste varianten.
Als uw cv-ketel kapot gaat, belt u de loodgieter. Als de warmtepomp het begeeft, moet vaak een gespecialiseerde klus-IT’er langskomen. Zo’n eco-pomp werkt namelijk met zeer geavanceerde software. Dit maakt de reparatie een stuk ingewikkelder waardoor het aantal vakmannen dat in staat is om dit te repareren is veel kleiner dan bij een relatief eenvoudige cv-ketel. Hierdoor komen de reparatiekosten een stuk hoger uit. Ook zult u door het schaarse personeel vermoedelijk langer moeten wachten op reparatie. Tot die tijd zit u in de kou. Daarnaast is deze hightech warmtebron gevoelig voor hacken en tracken, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.
Een van de genoemde voordelen van een warmtepomp is dat deze op veel plaatsen in huis geïnstalleerd kan worden, en u niet – zoals bij een cv-ketel – gebonden bent aan de plaats van de schoorsteen. Het grote nadeel dat daar tegenover staat is dat de warmtepomp veel ruimte in beslag neemt. Vooral bij een hybridemodel, waarbij deze gebruikt wordt naast de cv-ketel (waardoor het rendement hoger wordt) levert u aanzienlijk veel woonruimte in. En zelfs als u uw cv-ketel helemaal vervangt moet er nog plaats worden gemaakt voor een boiler. Het grootste deel van de pomp moet meestal aan de buitenkant van het huis worden bevestigd. Het gaat hierbij vaak om een kast van 1 bij 1,5 meter.
Lees ook: Steun voor aardgasverbod brokkelt af: steeds meer Nederlanders willen gas behouden
Een grote warmtepomp kan tot wel 70 decibel aan geluidsvermogen produceren. Hoewel dat niet schadelijk is voor het gehoor, is het wel een aanwezig, constant geluid. Het geluidsvolume is vergelijkbaar met een vaatwasser of stofzuiger die constant aanstaat. In huis is dit geluid continu hoorbaar, maar dat is een offer waar u voor kunt kiezen. Het wordt vervelender als u dag in dag uit naar het duurzame gebrom van uw buren moet luisteren. Er zijn manieren om het lawaai te dempen, maar dit kan ten koste gaan van het rendement of de omvang van de logge kast nog groter maken.
Smaken verschillen, maar esthetiek liegt niet. De buitenunits van de warmtepomp zijn oerlelijk. De klimaatlobby slaagt er vaak in om hun inefficiënte, onbetrouwbare en peperdure eco-apparatuur ook nog eens lelijk te maken – schoolvoorbeeld: windturbines. Er zijn manieren om dit te verhullen, maar dit neemt wederom nog meer ruimte in beslag, en gaat ten koste van het rendement.
Heeft u verbouwplannen, zelfs pas over lange tijd? Dan is het ook niet verstandig om een warmtepomp te nemen. Het vermogen van uw warmtepomp wordt namelijk van tevoren afgesteld op de grootte van uw huis. Als u uw woning uitbreidt, is de energielevering niet meer toereikend. Naast de vergunning die u bij zo’n grote verbouwing van uw huis, of zelfs een dakkapel, nodig heeft, geldt dit ook voor sommige warmtepompsoorten. Zo krijgt de overheid steeds meer zeggenschap over uw grootste privé-eigendom: uw woning. Als de klimaatlobby erin slaagt om de warmtepomp min of meer verplicht te maken, zoals in Duitsland, zal dat voor veel Nederlanders een dure, onbehaaglijke ramp worden.
Dit artikel verscheen eerst op de website Cultuur onder Vuur van de stichting Civitas Christiana. We hebben het hier met toestemming van de stichting overgenomen.