De Europese Unie is in alle staten over de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ingesteld. Er is grote "onrust," men dreigt met tegenmaatregelen (zelfs op diensten!) en publiekelijk wordt er moord en brand geschreeuwd over hoe erg het wel niet is wat Amerika doet. Dit terwijl diezelfde EU al jarenlang stiekem en openlijk Amerikaanse producten met allerlei heffingen en barrières treitert. De hypocrisie druipt ervan af. Maar denken ze in Brussel nu echt dat Trump onder de indruk is van dit gejammer? Absoluut niet. Sterker nog, hij doet geen stap terug en lijkt klaar om er nog een stapje bovenop te doen.
In een recente videoboodschap, die rondgaat op sociale media, maakt Trump volkomen duidelijk hoe hij over de EU en hun geklaag denkt. Hij begint met een simpele, maar pijnlijke waarheid: "Europa heeft ons heel slecht behandeld." Dit is de context die de EU en de mainstream media altijd 'vergeten' te vermelden. Decennialang heeft Europa geprofiteerd van de relatief open Amerikaanse markt, terwijl het zelf de eigen markt afschermde. Trump constateert dit en trekt zijn conclusie: "We hebben een flinke heffing op Europa gezet." Logisch. Actie, reactie.
BREAKING: Trump says he is not interested in negotiating with Europe over the tariffs and that he will not be lifting them “unless they pay us a lot of money on a yearly basis, number one for present but also for past.”
— Ian Miles Cheong (@stillgray) April 7, 2025
The EU will see this as extortion. Europe and the US are… pic.twitter.com/75L054UBzT
Maar het wordt nog mooier. De EU, nu geconfronteerd met Trumps harde lijn, wil natuurlijk praten. Ze willen onderhandelen, polderen, de boel sussen zoals ze altijd doen. Trump doorziet dit spelletje. Hij merkt op: "Ze komen naar de onderhandelingstafel, ze willen praten." Maar dan komt de klapper, de eis die de Brusselse bureaucraten en politici ongetwijfeld naar adem doet happen:
"Maar er wordt niet gepraat tenzij ze ons jaarlijks veel geld betalen, zowel voor de huidige situatie als voor de in het verleden geleden verliezen."
Lees dat nog eens! Trump wil niet alleen dat de handelsrelatie nu eerlijker wordt, hij presenteert de rekening voor het verleden! Hij eist dat Europa betaalt voor de schade die het de Amerikaanse economie decennialang heeft toegebracht door oneerlijke handelspraktijken, voordat er überhaupt over de toekomst gesproken kan worden.
Waarom deze keiharde eis? Trump legt het zelf uit: "Want ze hebben veel van onze welvaart weggenomen en we gaan niet toestaan dat dat gebeurt/doorgaat." Dit is de kern van zijn 'America First'-beleid, toegepast op handel. Hij ziet hoe andere landen, met name Europa en China, rijk zijn geworden ten koste van de Amerikaanse industrie en werknemers, mede dankzij oneerlijke handelspraktijken en Amerikaanse naïviteit. Die tijd is voorbij, zegt Trump. Amerika laat zich niet langer bestelen.
Wat een meesterzet van Trump. Hij negeert het Europese gejammer en de dreigementen volledig. Sterker nog, hij verhoogt de inzet drastisch. De EU wilde praten om de Amerikaanse heffingen van tafel te krijgen of te verminderen. Trump zegt: prima, maar eerst betalen – en niet zo'n beetje ook, en ook voor het verleden.
Hiermee zet hij de EU volledig klem. Wat kunnen ze doen?
Trump laat zien dat hij de taal van macht en geld spreekt, niet de taal van Brusselse diplomatieke aaitjes over de bol en achterkamertjesdeals. Hij doorbreekt de hypocrisie en dwingt Europa kleur te bekennen.
Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/
Terwijl de EU zich wentelt in zelfbeklag en dreigt met tegenmaatregelen die vooral zichzelf pijn doen, trekt Donald Trump zijn eigen plan. Geen millimeter wijken, en sterker nog: de rekening presenteren voor het verleden. Het is een keiharde onderhandelingsstijl die de Europese elite volledig overrompelt. Ze zijn gewend aan presidenten die buigen voor de 'trans-Atlantische harmonie' (lees: Europese freeriding). Trump weigert dat. Hij eist eerlijkheid en respect – en desnoods betaling. Het Europese gejammer zal nog wel even aanhouden, maar de boodschap is duidelijk: de spelregels zijn veranderd. Trump dicteert, Europa zweet peentjes. Heerlijk.