Zouden werkgevers iets moeten doen aan pesten?

Geen categorie01 jun 2015, 11:19
De helft van alle leidinggevenden die weten dat een werknemer wordt gepest, doet er niets tegen.
Dat bericht de NOS, waarbij het zich baseert op een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van vorig jaar.
Eén op de vier werknemers is weleens gepest op het werk, blijkt ook uit het onderzoek. De definitie van pesten op de werkvloer is: te maken krijgen met buitensluiting, geroddel, en spottende of vernederende opmerkingen. Blijkbaar is er dus een grote groep werknemers die zoiets weleens overkomt. Volgens een onafhankelijk onderzoek van TNO wordt een half miljoen werknemers op dit moment zelfs gepest op het werk. Bij 80.000 van hen zijn de pesterijen stelselmatig.
De gevolgen liegen er niet om: de gepeste werknemer wordt vaak depressief en kan zelfs te maken krijgen met lichamelijke klachten waaronder hartkloppingen, haaruitval, en hoofd- en buikpijn. Hierdoor werkt de gepeste persoon minder effectief dan zijn collega's en is hij vaker ziek. We hebben het over 4 miljoen extra verzuimdagen, wat voor werkgevers 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling betekent. Het is dus in hun belang om in te grijpen als ze zien dat een werknemer (of een groepje werknemers) een collega slecht behandelt.
Opvallend is daarbij dat een kwart van de leidinggevenden er zelf ook mee te maken krijgt tijdens zijn carriere. Ondanks dat toch opmerkelijk hoge percentage grijpt slechts de helft van de leidinggevenden in als een werknemer gepest wordt door zijn of haar collega's.
Veel mensen zullen daar ongetwijfeld kritiek op leveren, maar werknemers doen er verstandig aan om eerst en vooral ook naar zichzelf te kijken:
Overigens blijken collega's ook zelf nauwelijks iets te ondernemen als ze merken dat een van hen wordt lastiggevallen: slechts 16 procent komt op voor de gepeste collega.
Word jij weleens gepest op je werk? Of heb je gezien dat collega's slecht behandeld werden door andere collega's? Greep jij toen in of deed de leidinggevende er iets aan? Of liet iedereen het gewoon gebeuren?
Minister Asscher is vandaag met een grote campagne begonnen om dit probleem op de kaart te zetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten