Donald Trump is Xi Jinping op zijn knieën aan het krijgen. Wow! Bigly! Foto: Below the Sky / shutterstock.com

China kraakt: komt Trumps handelsdruk eindelijk tot z’n recht?

Buitenland25 apr , 13:00
Heeft Donald Trump dan tóch gelijk gekregen? Terwijl links wereldwijd nog altijd zuchtend doet over zijn harde handelsaanpak, laten de recente berichten uit China zien dat zijn confrontatiestrategie mogelijk haar eerste grote vruchten afwerpt.
De Chinese economie begint zichtbaar te kraken onder het gewicht van de Amerikaanse sancties, importheffingen en – vooral – de blokkade van cruciale grondstoffen. Volgens Bloomberg overweegt China nu de importtarieven op industriële chemicaliën zoals ethaan te verlagen, in een poging om een dreigende implosie van de plasticsindustrie af te wenden.
En dat... ruikt naar paniek in Peking.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required

Plasticsindustrie op de rand van de afgrond

De situatie is nijpend. Ethaan – een essentieel gas voor de productie van plastics – komt in China vrijwel volledig uit de VS. Maar met torenhoge importtarieven tot 125% is dat gas nu onbetaalbaar geworden. Het resultaat? Chinese fabrieken die geen alternatief hebben, staan op het punt massaal te sluiten.
Volgens analisten maken deze fabrieken nu bijna 200 dollar verlies per ton verwerkte Amerikaanse ethaan. Als die tarieven verdwijnen, zouden ze meer dan 100 dollar winst maken. Het verschil is levensgroot – en levensbedreigend voor de industrie.

Trump’s strategie: langzaam maar dodelijk

Waar het Westen razendsnel werd geraakt via financiële markten, werkt de Amerikaanse handelsdruk bij China volgens het "slow bleed"-principe. De pijn bouwt zich gestaag op, totdat hele sectoren – zoals nu de plasticsindustrie – niet meer overeind blijven.
En het zijn juist deze sectoren die van groot belang zijn voor de binnenlandse werkgelegenheid, productie en export van China. Als daar de klap valt, komt ook de legitimiteit van het regime in Peking onder druk te staan. Want anders dan in de VS bestaat er in China geen sociaal vangnet, geen massale steunpakketten, geen open kritiek. Alleen maar dreigende onrust – en dat vreest de partijtop boven alles.

China overweegt al versoepeling – toeval?

Dat Peking nu overweegt de tarieven op Amerikaanse ethaan te verlagen, is geen losstaand signaal. Het is het eerste teken dat de economische druk werkt. Niet met donderend geweld, maar met genadeloze precisie.
Fabrieken die stilstaan, werknemers die geen inkomen meer hebben, prijzen die kelderen en groei die terugvalt: Goldman Sachs voorspelt al dat het Chinese BBP in Q2 met een klap terugvalt naar slechts 0,8% kwartaal-op-kwartaal. Een economische krimp van die omvang is in China politiek explosief.
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Subscribe

* indicates required
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten