De Engelse TV zender Channel 4 zond vorige week een prachtige, baanbrekende documentaire uit. In
'What the Green Movement got wrong' komen allerlei milieuactivisten aan het woord die eerlijk toegeven dat ze er volledig naast zaten met hun Cassandra-achtige voorspellingen. Ernaast over klimaatverandering (in de jaren zeventig was het nog een dreigende ijstijd, nu een allesverzengende opwarming van de aarde), ernaast ook op het gebied van de voordelen en potentiele gevaren van kernenergie.
In een mooi fragment ontmantelt de maker van de documentaire, Mark Lynas, de door Greenpeace en kompanen zorgvuldig gekoesterde mythe van de ongeevenaarde omvang van de ramp in Tsjernobyl. Volgens een door Greenpeace in 2006 gepubliceerde studie zou de ramp op termijn minstens 90.000 doden eisen. In werkelijkheid zijn het er, eh, 55. En ja, dat is inclusief de geschatte gevallen van door blootstelling aan straling veroorzaakte kanker - aldus een wetenschappelijke studie uitgevoerd onder auspicien van de Verenigde Naties uit 2007. Een van de auteurs van die studie, Dr. Louisa Vinton, komt ook aan het woord in de documentaire. Ze stelt vast dat "er een enorme kloof gaapt tussen de wetenschappelijk vastgestelde feiten en de publieke perceptie over deze ramp. De gezondheidszorgeffecten van Tsjernobyl zijn veel milder dan altijd werd aangenomen."
De documentaire is helaas nog niet voor een Nederlands publiek beschikbaar, maar we zullen bij de makers gaan lobbyen om de beelden ook voor een niet-Brits publiek beschikbaar te maken. Tot die tijd moet u het voorlopig helaas nog even doen met besprekingen als
deze.