De
druk op Ierland neemt toe. De Eurolanden willen dat Ierland gebruik maakt van het noodfonds om het
besmettingsgevaar naar andere eurolanden te verkleinen. Dat is tactisch heel onhandig: Ierland is gefinancierd tot juni 2011 en heeft dus geen acute geldnood, maar een nieuwe greep in het noodfonds zal Merkels standpunt dat beleggers moeten meebetalen aan een faillissement, populairder maken. En dat kan grote consequenties hebben.
Als Ierland daadwerkelijk om steun gaat vragen, zal dat slechts tijdelijke rust brengen. Het noodfonds is een heel grote pot met geld om tijd te kopen. Na verloop van tijd zullen beleggers aan de poorten van andere landen rammelen en het geld om die landen te redden, zal opraken. Structurele problemen los je niet op met een bom duiten. Als de eurolanden de ernst van de situatie inzien, zien ze ook dat tante Merkel natuurlijk gelijk had om te stellen dat beleggers in staatspapier gewoon moeten afstempelen als een land de boot in gaat.
Dat heeft nare consequenties voor een aantal landen, die liefkozend als 'PIIGS' worden aangeduid. Als beleggers erachter komen dat de vette risicopremies die ze op hun obligaties ontvangen daadwerkelijk een indicatie zijn van een verhoogd risico, brengt dat een schok op de markten te weeg. Als landen en de beleggers in hun staatspapier er rekening mee moeten houden niet direct gered te worden door een bail-out, zal de risicopremie op PIIGS-staatspapier nog hoger worden. Een herschikking van de eurozone is het gevolg, want sommige landen zullen door de rentes die ze moeten betalen daadwerkelijk failliet gaan en hun eigen valuta weer introduceren.