"Lokale partijen staan dichter bij de burger"

Geen categorie14 mrt 2014, 15:14
Waarom lokale partijen flink gaan uitpakken bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Zoals onze eigen Frank gisteren al berichtte heeft het er alle schijn van dat lokale partijen de komende gemeenteraadsverkiezingen gaan winnen. Iedere week weer geven meer mensen aan op een partij te gaan stemmen die alleen actief is in de eigen gemeente, in plaats van op één van de vele landelijke partijen. 
Dat is op zich natuurlijk interessant, maar het is nóg interessanter als we weten waarom men daarvoor kiest. 
Vandaag legt de Politieke Barometer dát uit:

In de extra editie van de Politieke Barometer van gisteren meldden we al dat lokale partijen een week voor de Gemeenteraadsverkiezingen op winst afstevenen. Met uitzondering van de SP en D66, kunnen de meeste landelijke partijen op een verlies rekenen. Reden genoeg om eens in te zoomen op die lokale partijen. Het huidige succes van de lokale partijen valt te verklaren door het herkenbare imago bij de kiezer dat zij voor hebben op landelijke partijen. De kiezer vindt dat lokale partijen meer te bieden hebben dan landelijke partijen. Ook is de kiezer van mening dat lokale partijen dichter bij de burger staan dan landelijke partijen.

Zie deze vragen en de antwoorden erbij:
U ziet het: op regionaal niveau denken kiezers dat lokale partijen hen gewoon meer te bieden hebben. De kiezer steunt die partijen dus niet alleen omdat hij het 'helemaal gehad heeft' met Den Haag, maar ook omdat lokale partijen gezien worden als beter, effectiever, en meer op de hoogte van wat er op lokaal niveau speelt. Oh, en daar komt nog eens bij dat lokale clubs gezien worden als professioneel, niet als amateuristisch.
Bovenstaande is niet alleen van belang voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar ook voor die erna - in de volgende jaren. Het betekent namelijk dat lokale partijen een permanent onderdeel van de politiek kunnen worden als ze goed regeren en geen rare fratsen uithalen in de Raad. Voor de landelijke partijen is dat bijzonder slecht nieuws aangezien zij een belangrijk deel van hun macht uit de regio halen. Breek de PvdA op lokaal niveau af en je hebt die partij al bijna kapot gemaakt.
Daar komt bij dat, als deze trend zich voortzet, de politieke verhoudingen flink zullen veranderen in dit land. Lokale partijen hebben immers geen politieke belangen/banden met een landelijke partijtop. Ze kunnen op lokaal niveau dus min of meer doen wat ze willen. Aangezien de staat ook nog eens veel taken afstaat aan gemeenten kunnen we nu al concluderen dat zij de komende jaren veel meer macht en invloed zullen verkrijgen.
Hopelijk kunnen ze de nationale regering daardoor wat tegengas geven. De landelijke partijen zullen dat niet kunnen waarderen, maar de kiezer zeker wél. De meeste zaken kunnen namelijk het best geregeld worden op lokaal niveau, zonder dat Vadertje Staat zich ermee bemoeit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten