Business Insider over Thierry Baudet: 'obsessie met de Nexit'

Geen categorie24 feb 2019, 9:00
Afgelopen week tijdens het WNL debat leek FvD-kandidaat voor de Eerste Kamer, Henk Otten, zijn partijleider tegen te spreken. Terwijl Baudet voortdurend herhaalt een Nexit te willen realiseren liet Otten zich voorzichtiger uit. Dit leidde al snel tot een journalistieke rondvraag en de Volkskrant wilde weten hoe het zat. Staat de partij nu wel of niet voor een Nexit? Baudet reageerde en volgens Jeroen de Boer van Business Insider lijkt de houding van de FvD-leider te grenzen aan een 'obsessie'.
Volgens De Boer, die graag Friedrich Nietzsche citeert om daarmee te suggereren dat Baudet een starre geest bezit, zou de voorman van FvD een 'obsessie' hebben met de Nexit. Partijgenoot Otten liet tijdens WNL weten 'de EEG te willen behouden' terwijl ook dat aspect van de Europese Unie volgens Baudet 'weg moet'. Er valt inderdaad veel aan te merken op de huidige werking van de Europese Unie, maar Baudet zou volgens De Boer de voordelen ontkennen.
De Boer over de Nexit-positie van Baudet: 'Hij heeft erover nagedacht, maar lijkt elk inzicht in het belang van en de werking van geïntegreerde, grensoverschrijdende productketens te negeren.' De Boer beroept zich op het belang van een gemeenschappelijke markt door te verwijzen naar de enorme export van Nederland naar Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de schrijver zou Baudet 'onrealistische alternatieven' aanbieden.
Zo pleitte Baudet in de Tweede Kamer om de handel met India te versterken, maar dit 'gaat niet zomaar':

"Op de eerste plaats negeert Baudet hier het belang van geografie: de globalisering heeft de wereld ‘kleiner’ gemaakt, maar geografie is nog steeds een belangrijke factor voor je handelspotentieel. India mag een land van meer dan een miljard inwoners zijn en groeikansen hebben, dat betekent niet dat het voor Nederland op stel en sprong een alternatief kan zijn voor onze handelsrelaties met Duitsland."

Dat laatste is natuurlijk waar. Er bestaat geen goede infrastructurele verbinding, die handel tussen India en Nederland eenvoudig kan faciliteren. Melk exporteren naar Duitsland is stukken voordeliger dan deze export de halve wereld rond te sturen. De geografie vormt een beperking en het is juist die geografie die Europa zo sterk heeft laten groeien in het verleden. Goede landbouwgronden en goed bevaarbare rivieren maken Europa tot een geografisch pareltje.
Dat Baudet een 'obsessie' wordt verweten is niet vreemd. Immers is het een feit dat hij stelt dat de EU eigenlijk alleen maar nadelen heeft. Een beetje de Jesse Klaver van rechts dus. Klaver schiet door met klimaatdrammerij en Baudet met zijn EU-scepticisme. Niet vanwege zijn mening of algemene oordeel over de EU, maar simpelweg omdat hij voortdurend ontkend dat de EU ook maar één voordeel zou bieden. Dat laatste kan natuurlijk niet. Niets is volledig zwart-wit. Ook de Europese Unie niet.
De Boer schrijft dan ook:

"In navolging van uitgesproken Brexiteers denkt hij dat Nederland als zeventiende economie ter wereld in z’n eentje sterker staat tegenover India, dat nu de zevende economie van de wereld is, of tegenover China: de tweede economie van de wereld."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten