'De aanval op Ongehoord Nederland is veelzeggend. Er wordt geknabbeld aan de persvrijheid'

Media02 mei 2023, 19:00

De aanval op Ongehoord Nederland is ingezet door de NPO én de politiek. Columniste Maaike van Charante - die bij de website OpinieZ bekendstaat als Repelsteeltje - vindt dit bijzonder "veelzeggend." Want, zegt ze bij ON!, het is duidelijk dat er "geknabbeld" wordt aan de persvrijheid.

Politieke partijen als D66 en GroenLinks willen dat ON! op zwart wordt gezet, de NPO wil dat zelf ook. De hoogste baas van de NPO heeft staatssecretaris Uslu van D66 gevraagd om de licentie van ON! in te trekken. En snel een beetje.

Dit is natuurlijk ongekend. Zoiets is nog nooit voorgekomen in Nederland. En het bewijst maar weer eens dat het kartel steeds intoleranter wordt. Alle stemmen die niet voor 90% meegaan met het narratief van de machthebbers - in de politiek en de media - moeten hun mond houden.

Columniste Maaike van Charante, die voor OpinieZ schrijft, is langsgekomen bij ON! om daar te vertellen wat zíj́ hiervan vindt. Haar visie: mensen krijgen in principe nog steeds de vrijheid om een bepaalde mening te hebben, ook eentje die de machthebbers onwelgevallig is. Maar tegelijkertijd willen ze ervoor zorgen dat mensen die niet in de geaccepteerde bandbreedte vallen geen podium meer hebben.

"Het is een iets genuanceerd iets," aldus Van Charante. "Kijk, ik kan schrijven wat ik wil. En jullie kunnen in theorie ook zeggen wat jullie willen. Het gaat om het podium in dit geval."

"Dan zie je toch dat als je buiten een bepaalde bandbreedte valt, dat men liever niet heeft dat je echt een podium hebt. Jullie hebben dat weten te veroveren. De aanval op Ongehoord Nederland is wat dat betreft wel veelzeggend vind ik."

Haar conclusie is helder: "Er wordt best wel geknabbeld aan de persvrijheid."

Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.

De 'persvrijheid' en de 'meningsvrijheid' betekenen natuurlijk niet alleen dat mensen in de beslotenheid van hun eigen huis hun mening kunnen verkondigen, maar ook op plekken waar ze veel andere mensen kunnen bereiken. Dit 'ontplatformen' van mensen gaat wel degelijk direct in tegen de meningsvrijheid en de persvrijheid. Je hebt niet alleen het recht om je onwelgevallige mening zachtjes tegen jezelf te fluisteren, maar ook op straat, op tv, op websites, en in grote kranten. Als je die ruimte niet krijgt zijn de persvrijheid en de meningsvrijheid wassen neuzen. Officieel bestaan ze, maar in de praktijk niet.

Ontplatformen ís een aantasting van de persvrijheid en van de meningsvrijheid. Voorstanders van ontplatformen proberen die zaken van elkaar te scheiden, maar dat is een goedkoop en vooral ook achterbaks trucje.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten