Klimaatakkoord levert verwachte uitslag op: 'Industrie vrijgesteld van CO2-heffing'

Geen categorie20 dec 2018, 17:00
De milieubeweging is woedend zo zegt NOS Teletekst, want de industrie wordt vrijgesteld voor CO2-heffingen in het klimaatakkoord Morgen wordt het akkoord gepresenteerd. Spannende tijden dus en we weten dit in ieder geval al. Hoe het klimaatakkoord er verder uitziet weten we dus morgen. Er komt er een fonds waaraan de bedrijven geld afdragen, dat geld wordt vervolgens geïnvesteerd in het verduurzamen van hun processen. Ook wordt van bedrijven verwacht dat zij een duurzaamheidsplan schrijven en zich daaraan houden. Afwijken van het industriële duurzaamheidsplan kan, maar dan volgt wel een boete.
Het plan is relatief goed doordacht. Los van het feit dat het vraagstuk van klimaatverandering anders kan worden aangepakt is het niet vreemd dat de industrie anders wordt behandeld dan burgers. De boosheid van de milieubeweging is dan ook opmerkelijk te noemen. Ja, het is waar dat burgers wellicht meer gaan betalen voor de CO2-focus van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar de industrie krijgt met de voorgenomen maatregelen wel de tijd om hun processen te veranderen en tijd is noodzakelijk. Met de wet wordt een kader geschept om binnen een aantal jaren, respectievelijk 12 (2030) en 32 jaren (2050), te komen tot een reductie in uitstoot. Of dit gaat lukken is nog maar zeer de vraag, maar de intentie is in ieder geval daar.
Waarschijnlijk dat de boosheid van de milieubeweging het best kan worden geïnterpreteerd als een streven naar meer sociale rechtvaardigheid en dat ze het oneerlijk vinden dat de industrie niet net zo hard wordt aangepakt als de burger. Zowel Milieudefensie en de Socialistische Partij (SP) spreken over 'eerlijkheid' en 'klimaatrechtvaardigheid'. Dat zijn natuurlijk mooie termen en iedereen voelt wel dat het een goed idee is om een plan als deze eerlijk te verdelen. Maar er zitten verschillen tussen industrie en huishoudens. De laatste kunnen zich veel sneller aanpassen aan ingrijpende wijzigingen en de industrie is enorm complex. Het duurt gewoon voordat de innovaties die noodzakelijk zijn worden ingevoerd.
Veel landen zien niets in de CO2-aanpak. Anders zouden landen als China en de Verenigde Staten wel andere keuzes maken.. Zij stoten veel meer uit dan Nederland en kiezen niet de CO2-koers. Je zou verwachten dat de milieubeweging dit ook ziet en een rationele nationale interpretatie van het akkoord ondersteunt. Maar nee, ze zijn boos. De burger en dus de kiezer gaat de impact van het akkoord waarschijnlijk als eerste voelen. Morgen hebben we volledige zekerheid want dan wordt het akkoord gepresenteerd. Goed nieuws dus voor de partijen die sceptisch staan tegenover het huidige akkoord dat vooral gericht is op CO2-reductie. Want het wordt waarschijnlijk eenvoudiger om met alternatieven te komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten