Nederland kampt al jaren met een verontrustend laag vruchtbaarheidscijfer, ver onder het vervangingsniveau. Dit betekent dat we simpelweg niet genoeg kinderen krijgen om de bevolking op peil te houden. Terwijl Nederlandse gezinnen worstelen om een huis te bemachtigen en kinderopvang steeds duurder wordt, blijft het kabinet-Schoof miljarden uitgeven aan asielopvang. Waar liggen de prioriteiten van onze overheid?
Het kabinet Schoof I heeft onlangs aangekondigd dat het maximum uurtarief voor kinderopvang in 2026 niet zal worden geïndexeerd. Dit betekent dat de kosten voor kinderopvang niet zullen worden aangepast voor inflatie, waardoor ouders weer een hogere eigen bijdrage moeten betalen. Deze maatregel zou de overheid 254 miljoen euro besparen, maar het treft juist de gezinnen die het al moeilijk hebben.
Ouders met lage inkomens, die de meeste kinderopvangtoeslag ontvangen, zullen de dupe worden van deze 'platte' bezuiniging, zoals Kamerlid Senna Maatoug van GroenLinks-PvdA terecht opmerkt. Deze ouders zullen gedwongen worden om minder uren kinderopvang af te nemen of er zelfs helemaal mee te stoppen. Dit is precies het tegenovergestelde van wat we als samenleving zouden moeten willen. We willen toch dat ouders kunnen werken en tegelijkertijd goede zorg voor hun kinderen kunnen regelen?
Het besluit komt op een bijzonder wrang moment. Slechts drie maanden geleden kondigde de voormalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, trots aan dat er geld vrijgemaakt was om de vergoeding voor kinderopvang stapsgewijs te verhogen. Het doel was om ouders uiteindelijk 96 procent van de kosten voor kinderopvang te vergoeden. Maar nu lijkt dit plan verder weg dan ooit.
De hele Kamer wil eigenlijk van de kinderopvangtoeslag af, na de vernietigende kinderopvangtoeslagaffaire. Goede en betaalbare kinderopvang zorgt ervoor dat ouders (meer) kunnen werken, wat cruciaal is in deze tijden van arbeidsmarktkrapte. Maar in plaats van deze prioriteit te ondersteunen, kiest het kabinet ervoor om de lasten voor gezinnen te verzwaren.
Ondertussen blijven miljarden vloeien naar de asielopvang. Het is schrijnend dat Nederlandse gezinnen die een gezin willen stichten en een toekomst willen opbouwen, aan hun lot worden overgelaten. Waarom krijgt Achmed uit Pakistan direct een huis, terwijl Hans en Karin, die hier hun hele leven hebben gewoond en bijgedragen, niets krijgen? Hans en Karin willen graag een gezin stichten, maar ze worden ontmoedigd door de hoge kosten en het gebrek aan ondersteuning.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!
Het kabinet-Schoof moet zijn prioriteiten heroverwegen. Het is tijd om Nederlandse gezinnen centraal te stellen en te investeren in hun toekomst. De bezuinigingen op de kinderopvang moeten worden teruggedraaid en de kosten moeten betaalbaar worden gemaakt. Alleen dan kunnen we hopen het vruchtbaarheidscijfer te verbeteren en een stabiele, bloeiende samenleving te creëren. Het is hoog tijd dat de overheid de belangen van haar eigen burgers vooropstelt.