shutterstock 2472322331

Seculiere overwinning: Franse atlete mag alleen met pet deelnemen aan Spelen

sport26 jul 2024, 13:00

In een wereld waar religieuze symbolen steeds meer de openbare ruimte domineren, blijft Frankrijk standvastig in haar principes van de seculiere rechtsstaat. Onze columnist Paul Cliteur kan zijn geluk niet op en uitte zijn blijdschap op Twitter: "God zij dank, nog één land waar de principes van de seculiere rechtsstaat worden gerespecteerd."

Dit sentiment werd versterkt door het nieuws dat de Franse sprintster Sounkamba Sylla, ondanks haar aanvankelijke diskwalificatie vanwege het dragen van een hoofddoek, toch mag deelnemen aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen – op voorwaarde dat ze haar hoofddoek vervangt door een pet. Dit compromis voorkomt dat de topatlete afwezig is bij het prestigieuze festijn, een uitkomst die de strikte laïcité-regels van Frankrijk benadrukt.

Sylla’s wanhoopskreet op sociale media toonde de spanningen die de kledingvoorschriften van de staat veroorzaken voor veel Franse moslima's. Critici beweren dat deze regels moslima’s “onzichtbaar, uitgesloten en vernederd” maken. Echter, deze maatregelen zijn een fundamenteel onderdeel van Frankrijks toewijding aan laïcité – de scheiding van kerk en staat – een principe dat vrijheid, gelijkheid en broederschap hoog in het vaandel heeft staan.

Het feit dat deze strikte maatregelen niet gelden voor atleten uit andere landen, werpt een schaduw op de idealen van vrijheid en gelijkheid binnen Frankrijk. Toch staat het land pal voor zijn waarden, zelfs wanneer deze onder internationale kritiek komen te staan. De Verenigde Naties en The Guardian hebben al laten weten dat niemand een vrouw zou moeten opleggen wat ze wel of niet draagt.

Sylla maakte woensdag bekend dat een compromis is bereikt, waardoor ze toch kan deelnemen aan de ceremonie met een pet in plaats van een hoofddoek. Hoewel dit debat daarmee niet voorbij is, benadrukt het Franse Olympisch Comité dat de regels van laïcité strikt moeten worden nageleefd. De Australische bokser Tina Rahimi, die wel met een hoofddoek de ring betreedt, betuigde haar medeleven met de Franse atleten, maar dit verandert niets aan de Franse vastberadenheid.

De seculiere rechtsstaat in Frankrijk is een baken van licht in een wereld die steeds vaker buigt voor religieuze eisen. Dit voorval met Sounkamba Sylla toont aan dat Frankrijk zijn waarden blijft verdedigen, zelfs onder zware druk. Deze principes zijn essentieel voor de Franse identiteit en garanderen dat vrijheid en gelijkheid daadwerkelijk gelden voor iedereen – ongeacht geloof of achtergrond.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de politiek correcte verhalen van de mainstream media én de walgelijke politiek van het partijkartel. Wij zijn er voor JOU. Voor ons volk, ons land, onze cultuur. Maar om patriottisch verslag te kunnen doen van het nieuws hebben we JOUW STEUN nodig. Het kartel wil ons namelijk op elke mogelijke manier SLOPEN. Steun ons! Doneer aan DDS via BackMe en help ons pal te staan in dit politiekcorrecte medialandschap!

Paul Cliteur heeft gelijk om blij te zijn. In een tijd waarin veel landen buigen voor religieuze eisen, blijft Frankrijk trouw aan zijn seculiere idealen. Het respecteren van deze principes is cruciaal voor het behoud van een vrije en gelijke samenleving. Frankrijk, houd je vast aan deze waarden en blijf een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten