Het leek zo’n prachtig plan: ouderen in de Drechtsteden eerst verplicht aan de gewichten voordat ze een stofdoek in handen krijgen. Maar wat een verrassing, het omstreden Powerful Ageing trekt de stekker eruit. En de reden? Die is zo bizar dat je het bijna niet gelooft. HRC Powerful Ageing vindt de aangepaste proef “onwerkbaar, onverantwoord en doet ouderen tekort”. Ja, je leest het goed: het bedrijf dat 83-jarigen liet opdrukken voor een schoon huis, voelt zich nu ineens te goed voor een beetje kritiek. De arrogantie druipt ervan af. Powerful Ageing, dat zichzelf op de borst klopt als dé redder van zelfredzame senioren, kondigde op hun website aan de samenwerking met de Drechtsteden te beëindigen. Waarom? Omdat de gemeenten het waagden om hun belachelijke pilot aan te passen na een stortvloed aan klachten. Ouderen zoals de 83-jarige Riet Vet uit
Sliedrecht kregen meer kwaaltjes dan kracht van het verplichte fitnessregime. In Sliedrecht en Zwijndrecht werd de stekker al bijna uit de proef getrokken, en Dordrecht wilde een mildere versie zonder dat verplichte karakter. Maar dat was tegen het zere been van Powerful Ageing. “Wij kunnen en willen geen concessies doen aan onze missie,” schrijven ze. Nou, gefeliciteerd, jullie missie is nu officieel mislukt.
Het concept was al krankzinnig: 60-plussers die via de Wmo huishoudelijke
hulp wilden, moesten eerst naar een fysiotherapeut van Powerful Ageing voor een intake. Die bepaalde of je fit genoeg was om veertien weken lang twee keer per week je “explosieve spierkracht” te trainen. Want, zo legde directeur Jeroen Laarhuis doodleuk uit in het AD, dat heb je nodig om “een extra stap te zetten als je bijna valt”. Serieus? Alsof oma van 80 anders maar moet blijven liggen. Het bedrijf beweert dat hun programma mobiliteit en kwaliteit van leven verbetert, maar vergeet gemakshalve de ouderen die geblesseerd raakten of zich opgejaagd voelden door deze onzin.
De gemeenten stonden perplex toen Powerful Ageing de handdoek in de ring gooide. “Een totale verrassing,” noemen ze het. Logisch, want wie verwacht nou dat een bedrijf dat zichzelf zo fantastisch vindt, er zomaar vandoor gaat? Waarnemend directeur Guido von Grumbkow van de Sociale Dienst Drechtsteden gaf in het AD toe dat de pilot fouten had, maar dat ze daarvan wilden leren. Powerful Ageing dacht daar anders over. In plaats van samen te werken, kiezen ze voor een dramatische exit met een persbericht vol zelfmedelijden. En dan durven ze ook nog te klagen over “hardnekkige misvattingen”. Welke misvattingen? Dat het idioot is om hoogbejaarden te dwingen tot
fitness voor een schoon huis?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/ Laten we eerlijk zijn: dit hele debacle stinkt naar een bedrijf dat dacht een slaatje te slaan uit kwetsbare ouderen, maar geen zin heeft in verantwoordelijkheid als het misgaat. De Drechtsteden wilden de proef verbeteren, maar Powerful Ageing wil alleen applaus, geen aanpassingen. Het is typerend voor dit soort hippe initiatieven: veel mooie praatjes over “zelfredzaamheid” en “in je kracht staan”, maar als puntje bij paaltje komt, laten ze de ouderen in de kou staan. Goed riddance, zou ik zeggen. Hopelijk leren de gemeenten hiervan en stoppen ze met dit soort onzinnige experimenten. We moeten terug naar de menselijke maat.