Het aantal oogaandoeningen in Nederland neemt toe en vertoont geen tekenen van vertraging. Het aantal Nederlanders met oogziekten zal naar verwachting de komende jaren met 17% stijgen. Hoewel het risico op visuele problemen doorgaans toeneemt met de leeftijd, ontwikkelen jongere mensen deze aandoeningen steeds vaker op jongere leeftijd door langdurig schermgebruik. Ondanks de stijgende cijfers ontbreekt het veel mensen aan kennis over hun ooggezondheid en de bijbehorende risico’s. In veel gevallen realiseren mensen zich pas dat ze een oogaandoening hebben wanneer de symptomen zich langzaam ontwikkelen. Daarom is educatie over ooggezondheid essentieel om oogproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat mensen weten waar ze op moeten letten. Een oogmeting is een van de belangrijkste manieren waarop mensen zich kunnen informeren over de juiste oogzorg en het behoud van een goede ooggezondheid.
Het belang van oogtests
Ongeveer 50% van het gezichtsverlies kan worden voorkomen door vroege detectie en behandeling. Toch laten veel mensen hun ogen pas controleren wanneer ze merkbare veranderingen in hun zicht ervaren. Dit bemoeilijkt de behandeling, omdat de aandoening dan vaak al ver gevorderd is. Regelmatige oogonderzoeken zijn essentieel voor het bewaken van de ooggezondheid en het beoordelen van het risico op oogaandoeningen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om direct met een specialist in gesprek te gaan en persoonlijk advies te ontvangen. Naast
oogmeting zijn er ook oogmeetdiensten beschikbaar bij opticiens en retailers, wat de toegankelijkheid vergroot. Zo biedt Pearle gratis oogtests aan bij aankoop van een complete bril, zonnebril, contactlenzen of optische lenzen, waardoor financiële drempels worden verlaagd en meer mensen worden aangemoedigd om hun ogen te laten controleren. Oogartsen kunnen vervolgens behandelingen aanbevelen of patiënten doorverwijzen naar specialisten voor verdere zorg.
Wat gebeurt er tijdens een oogtest?
Veel mensen denken dat een oogtest alleen bedoeld is om te bepalen of ze een bril nodig hebben, maar dat is slechts een onderdeel van het onderzoek. Tijdens een oogtest beoordeelt een oogzorgspecialist niet alleen hoe scherp je ziet, maar ook hoe goed je ogen samenwerken. Ze kunnen bepalen of je last hebt van bijziendheid of verziendheid en of je correctie nodig hebt. Als je al een bril of contactlenzen draagt, kunnen ze je sterkte bijwerken indien nodig. Daarnaast kunnen ze controleren op ernstige aandoeningen zoals glaucoom, cataract en maculadegeneratie, waardoor vroegtijdige behandeling mogelijk is om de progressie van de ziekte te vertragen of te voorkomen. Volwassenen wordt aangeraden hun ogen jaarlijks of eens in de twee jaar te laten controleren, afhankelijk van hun ooggezondheid en het advies van hun arts. Ook kinderen moeten regelmatig een oogtest ondergaan, vooral voordat ze naar school gaan, om leerproblemen te voorkomen.