Het lijkt erop dat de globalisten weer een flinke tik hebben gekregen. Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (NSC) maakte gisteren bekend dat de Nederlandse taal weer de norm wordt op hogescholen en universiteiten. Jawel, de Wet internationalisering in balans (WIB) wordt doorgezet, aangescherpt en er worden afspraken gemaakt met de onderwijsinstellingen. Dat betekent dat de Nederlandstalige identiteit van ons hoger onderwijs wordt hersteld. En daar zijn de kosmopolieten in Den Haag en de universitaire bestuurskamers natuurlijk niet blij mee. Het is hoog tijd dat er werd ingegrepen, want de afgelopen jaren hebben we gezien hoe de Nederlandse taal steeds verder onder druk kwam te staan op onze universiteiten. Collegezalen raakten overvol, het aantal internationale studenten explodeerde en de studentenkamers waren niet aan te slepen. En dat allemaal in naam van 'internationalisering'. Maar nu heeft minister Bruins eindelijk de knoop doorgehakt: het is tijd om weer trots te zijn op onze eigen taal en ons eigen onderwijs.
Minister Bruins zegt hierover: "Nederland is met trots een internationaal kennisland en voor onze toekomst moeten we dat ook zeker blijven. De afgelopen jaren zien we de internationale studentenaantallen toenemen, met een groot tekort aan studentenwoningen, volle collegezalen en de Nederlandse taal die onder druk staat als gevolg. Dat vraagt om maatregelen. Ik wil de Nederlandse taal weer de norm maken. Zodat de taalvaardigheid verbetert en het internationaal talent wat hier komt studeren vervolgens ook blijft om een bijdrage te leveren aan onze economie en samenleving."
En zo is het maar net. Natuurlijk is het goed om internationale studenten aan te trekken, maar niet als dat ten koste gaat van onze eigen taal en cultuur. Daarom moeten Nederlandse bacheloropleidingen straks minimaal tweederde van het curriculum in het
Nederlands aanbieden. De rest mag in een andere taal, bijvoorbeeld voor gastcolleges of internationale docenten. Helemaal Engelstalige opleidingen mogen alleen nog als daar toestemming voor wordt gevraagd en verkregen. En die toestemming wordt niet zomaar gegeven – er zijn vier strenge criteria opgesteld, en minister Bruins heeft aangegeven die nog verder aan te scherpen.
Carel Stolker, voormalig Rector Magnificus van de Universiteit Leiden, is absoluut niet blij met deze plannen. Op
X schrijft hij: "Nederlandse universiteiten dreigen met dit veel te ruwe taalbeleid, in combinatie met de gigantische bezuinigingen, in een 'perfect storm' terecht te komen. Het is vreselijk om te zien. Dit gaat niet goed." Maar Stolker en zijn globalistische vrienden hebben altijd geroepen dat internationalisering de enige weg vooruit is. Het idee dat je een opleiding pas waardevol maakt als deze in het
Engels wordt gegeven, is onzin. We hebben een prachtige taal en een rijke academische traditie in Nederland, en het wordt tijd dat we daar weer voor opkomen.
Minister Bruins geeft ook aan dat het aantrekken van talentvolle internationale studenten nog steeds belangrijk is, vooral in tekortsectoren zoals de techniek en in de grensregio's. Maar dan wel op een manier die past bij Nederland – niet door onze eigen taal en cultuur opzij te schuiven. Bovendien moeten de juiste studenten hier blijven na hun studie om bij te dragen aan de samenleving. En dat kan alleen als ze de Nederlandse taal voldoende beheersen. Taaleisen op de werkvloer zijn nu een grote barrière voor veel buitenlandse studenten, en daar moet verandering in komen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis! Al met al een prima stap van minister Bruins om het tij te keren en de balans in ons hoger onderwijs te herstellen. De globalisten mogen er dan van balen dat het Engelstalige feestje een beetje voorbij is, maar voor de toekomst van het Nederlandse hoger onderwijs is dit alleen maar goed nieuws. Tijd om weer trots te zijn op onze taal en onze universiteiten – en om de internationalisering eindelijk een beetje in balans te brengen.