Het zoveelste bewijs dat verboden niet werken: in Rotterdam-Lombardijen liggen een vader (50) en zijn zoon (15) zwaargewond in het ziekenhuis na een schietpartij die rechtstreeks voortkomt uit het vapeverbod. De twee runden een illegale ‘vape-winkel’ vanaf hun balkon, en dat werd ze fataal. Een buurman, die de overlast spuugzat was, besloot het recht in eigen handen te nemen en opende het vuur. Twee verdachten van 55 en 56 jaar, beiden uit Rotterdam, zijn opgepakt. Dit is wat je krijgt als de overheid denkt dat verboden de oplossing zijn: chaos, criminaliteit en nu zelfs bijna-doden.
Kim Winklaar sloeg de spijker op z’n kop met zijn tweet: “Straks weer een vuurwerkverbod. Dat zal weer lekker werken. Vapen is ook al verboden, en wat denk je? De eerste doden zijn al gevallen.” En hij heeft gelijk. Sinds het verbod op vapes met smaakjes per 1 januari 2024 is de handel ondergronds gegaan, met alle gevolgen van dien. In de Rousseaustraat zagen stratenmakers met eigen ogen hoe de vader en zoon hun ‘winkel’ runden. Met een afvalgrijper lieten ze doosjes vapes zakken en haalden ze tientjes op – een lopende band van jongeren, vaak pas 12 of 13 jaar oud, stond in de rij. “Het was écht druk,” vertellen de stratenmakers aan het AD. Vooral rond 15:00 uur, als de scholen uitgingen, was het een komen en gaan.
Omwonenden wisten al langer van de handel, die via Snapchat werd geregeld. Een buurvrouw meldt dat het al sinds vorig jaar zomer aan de gang was. Maar met de drukte kwam ook overlast: zwerfafval van vape-verpakkingen overal, van de speeltuin tot het grasveld. “Je voelde: hier zat wat aan te komen,” zegt een buurtbewoner. En zo geschiedde. De frustratie liep zo hoog op dat een buurman het zat was en begon te schieten. “Als je niet kapt, dan schiet ik jou,” zou hij hebben geroepen voor de knallen klonken. Meerdere kogelhulzen zijn gevonden, en de slachtoffers – vader en zoon – liggen nu met ernstige verwondingen in het ziekenhuis, maar zijn wel aanspreekbaar.
Dit is precies wat critici van het vapeverbod al voorspelden: “Een verbod is een subsidie voor de criminaliteit.” En zo is het. Jongeren kopen hun spul nu via TikTok en Snapchat, zoals een onderzoek uit 2023 al aantoonde, vaak van minderjarige dealers die regiocodes in hun gebruikersnamen zetten. De handel floreert, de overlast groeit, en nu vallen er dus bijna doden. Hoeveel bewijs heeft dit kabinet nog nodig dat verboden niet werken? In plaats van de problemen aan te pakken – zoals betere handhaving of voorlichting – gooien ze er een verbod tegenaan, en wij mogen de rotzooi opruimen. Of in dit geval: de kogels ontwijken.