Het moge duidelijk zijn dat de beslissing van Geert Wilders om "controversiële wetsvoorstellen" in het verleden ingediend door de PVV terug te trekken het gevolg is van de gesprekken met BBB, NSC en BBB. Dat blijkt duidelijk uit een tweet van Caroline van der Plas. Die prijst het besluit van Wilders en voegt toe dat ze nu diepere gesprekken wil gaan voeren. De betrokken partijen hanteren al een paar weken radiotstilte over de vorderingen in het formatieproces. Vandaag kwam daar echter opeens een einde aan. De PVV liet weten dat Geert Wilders drie wetsvoorstellen van zijn eigen pVV - van jaren geleden - heeft ingetrokken.
Het gaat om wetsvoorstellen die typisch des PVV's zijn: over het definiëren van de islam als een "totalitaire ideologie," het verbod op islamitische uitingen en op het uitsluiten van het kiesrecht op basis van een meervoudige nationaliteit - alsmede een verbod op het hebben van een dubbele nationaliteit "voor bepaalde ambtsdragers."
Caroline van der Plas is blij
BBB-leider Caroline van der Plas is hier heel blij mee. Op X laat zij weten dat het intrekken van de 3 wetsvoorstellen "door Geert Wilders een mooie stap voorwaarts [is] en past bij de belofte die hij eerder deed." Daarmee doelt ze op Wilders' uitspraak dat hij controversiële plannen van de PVV in de "ijskast" wil zetten.
"BBB hoopt nu," gaat Van der Plas
verder, "samen met de andere partijen, komende weken verder te kunnen praten over belangrijke dossiers, die gaan over de problemen in Nederland."
Formatie
Natuurlijk betekent dit dat de formatie doorgaat én dat de voortgang blijkbaar zo significant is dat Wilders denkt dat de tijd rijp is om enkele échte concessies te doen. Dit doe je niet als je Wilders bent op het moment dat je denkt dat de andere partijen een spelletje met je spelen. Als je deze wetsvoorstellen intrekt en de gesprekken daarna alsnog klappen sta je immers gewoon voor gek. En ze nog een keer indienen - daarna - slaat nergens op. Dat is totaal ongeloofwaardig.
Wilders weet dat ook. Daarom zegt het heel veel over de formatie dat hij dit besluit heeft genomen - ongetwijfeld als deel van een overeenkomst met de betrokken andere partijen, en dan met name met NSC van Pieter Omtzigt.
Zwakte
Inhoudelijk sloegen de wetsvoorstellen eigenlijk al nergens op - in ieder geval in die zin dat ze a) nooit aangenomen zouden worden en b) bepaald niet grondwetvriendelijk zijn. Nou ja, niet volgens de meeste experts.
Aan de andere kant is het ook wel weer een teken van zwakte van Wilders. Voor de PVV waren dit hoegenaamd belangrijke ideeën. Zo'n initiatiefwetsvoorstel maak je niet zomaar even in een poep en een scheet. Het is serieus, hard werk. Dit soort voorstellen terugtrekken is een serieus besluit.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS verzetten we ons elke dag tegen de agenda van de zieke globalisten. Steun jij ons daarin? Doneer dan aan DDS! Alleen met jouw financiële steun kunnen we ons belangrijke werk doen en het partijkartel én het mediakartel elke dag weer het vuur aan de schenen leggen. Daarom kan je ook zeggen dat Wilders het gevaar loopt om zich met huid en haar over te leveren aan de mogelijke coalitiegenoten. Nederlanders hebben op de PVV gestemd omdat ze hopen dat die partij het anders doet; dat Wilders de rug recht en Den Haag verandert.
Hij moet ervoor waken dat hij niet in een situatie komt waarin niet Den Haag, maar
hij heel erg verandert. Een beetje een andere Wilders is goed. Zeker. Maar een heel andere Wilders, die zijn oude principes laat varen? Nee, dat is niet waar het land behoefte aan heeft. Niemand heeft behoefte aan een PVV-versie van
Mark Rutte.
Gaat dat gebeuren met Wilders? Mogelijk niet! We moeten hem sowieso het voordeel van de twijfel gunnen. Maar we moeten er wel voor waken dat hij niet te veel inlevert in ruil voor het Torentje.