frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- Vijf jaar Brexit. Succes geweest? Nee. Come on Kemi! You can do it!

Opinie06 feb , 12:30

Het is alweer vijf jaar geleden, de Brexit. Is het een succes geworden? 54% van de Britten meent van niet.

VK is verkokerd

Britten begrijpen achteraf niet waarom ze het eigenlijk gedaan hebben. Want ze hadden geen verkeerde deal. Ze behielden hun eigen munt en monetaire beleid, net als de Denen. De Britten voelen zich geen Europeanen. Ze hebben het over ‘Europe’, waarmee ze het continent bedoelen. Dan wordt ieder committeren aan een vreemde organisatie, gevuld met betweters, al gauw storend. Ze dachten dat als we uit de EU stappen dan gaat het beter. Mispoes. Nederland is verkokerd, maar Groot-Brittannië is dat nog veel erger. Ze denken dat ze nog steeds ‘great’ zijn met hun klassenmaatschappij. Ze denken dat ze voor ons de Tweede Wereldoorlog gewonnen hebben. Don’t make me laugh! Ze hebben goed meegedaan, okay. Maar dat waren de Amerikanen die voor ons de Russen hebben tegengehouden, anders hadden we nu allemaal Russisch gepraat. De Britten hebben een onafzienbare rij incompetente premiers gehad en Keir Starmer past in dat rijtje, zeggen de Britten zelf. De National Health Service, NHS, is een lachertje, als het niet zo tragisch was voor de betrokkenen. De particuliere zorg is kostbaar. Remedie: alles particulier doen, dan gaat de prijs omlaag en wordt de zorg efficiënter dan de rampzalige dienstverlening thans.

Remmende Voorsprong

De Britten hebben de Industriële Revolutie opgestart in de zeventiende eeuw, met zware industrieën, zoals chemie, staal, procesindustrie en lichte industrie, vooral in de havensteden. Ze zijn de scheepsbouw, mijnbouw, automobielindustrie en motorfietsen verloren. De Wet van de Remmende Voorsprong. Daar zijn er nog een aantal industrieën van over, maar veel is verdwenen naar Azië. De nadruk ligt op diensten in de City. Mocht het tegenzitten in de City, dan heeft Groot-Brittannië een groot probleem. En de immigranten blijven maar toestromen. Er lijkt niets aan de doen. Burgers hoopten dat met Brexit de kraan dicht gedaan zou worden, maar niets blijkt minder waar. De Rwanda deal van premier Sunak lukte niet. Het gevolg is steeds meer getto’s, sharia en grooming van jonge Britse vrouwen. De Britten hebben niet eens meer voldoende geld om naar de pub te gaan. Ze sluiten.

Monte Cristo?

Gaat Groot-Brittannië zich als graaf de Monte Cristo uit het dal trekken? Dat is niet te voorzien. De wal kan hooguit het schip gaan keren. Ze dachten na Brexit de handen vrij te hebben om met de Verenigde Staten handelsverdragen te sluiten als Angelsaksen onder mekaar. Trump ziet Engeland niet staan, net als de Europese Unie trouwens. Net als Nederland, Duitsland, Frankrijk en noem de rest ook maar op, moet Groot-Brittannië een ‘total-makeover’ ondergaan. Ze doen niet mee in de mondiale wedstrijd en als ze dat wel willen, moeten ze ‘lean&mean’ worden. Maar nog veel heviger dan dat wij dat moeten met hun klassenmaatschappij. Gaat dit gebeuren? Welnee, tenzij Kemi Badenoch, opgegroeid in Nigeria, de eerste zwarte vrouwelijke leider van de Conservatives, aan het roer komt te staan. Uiterst opmerkelijke dame. Zij lijkt te begrijpen waar het land heen moet. Geen bullshit van “racisme!” en “discriminatie”! zoals we hier gewend zijn. “Come on, Kemi! You can do it!”

Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.

bosch links verdriet cvr hr
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten