1. Home
  2. -Frits Bosch- “Links Verdriet”, waar ligt de toekomst van links?
frits

-Frits Bosch- “Links Verdriet”, waar ligt de toekomst van links?

Opinie25 sep , 12:30
Na Kafkaistan kom ik nu met een nieuw boek getiteld ‘Links Verdriet’. Linkse politieke partijen scoren al geruime tijd slecht tijdens verkiezingen. Ik heb onderzoek gedaan wat daarvan de oorzaak is en hoe het tij te keren.
‘Links Verdriet’ duidt er op dat linkse politieke partijen verdrietig zijn omdat ze kiezers te weinig aanspreken. Dat is zuur, niet alleen voor hen, maar ook voor Nederland. Voor een evenwichtig functioneren van onze democratie is een politieke balans wenselijk. Die balans is nu zoek. Wat ging er mis? Wat zijn de verschijnselen? Waar ligt de toekomst van links? De vernieuwingsbeweging Nieuw Links van de Partij van de Arbeid in de jaren zestig was een soort Culturele Revolutie in Nederland. Het was een cruciaal moment voor de richting die deze partij op ging. Was dat verstandig? Politieke ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog, toegespitst op Nederland, worden geduid.
PvdA/GroenLinks spreekt kiezers niet aan
Links - en met name de Partij van de Arbeid - is ver afgedreven van de kernwaarden die links traditioneel definieerde, de sociaaldemocratie. De PvdA is al geruime tijd niet meer een partij van en voor het volk. In “Links verdriet” betoog ik dat de PvdA weliswaar een partij voor de elite is geworden, maar ook onder hoogopgeleiden terrein verliest. Men neemt blijkbaar posities in die de bevolking niet waardeert, zoals over de vluchtelingencrisis, identiteitspolitiek, gender politiek, klimaat en energie, cultuur en historie en soevereiniteitsoverdracht aan de Europese Unie. Links staat voor de vraag de huidige standpunten te handhaven of een drastische ommekeer te maken. Het heeft er nog geen schijn van dat enige reflectie plaatsvindt. Dat is merkwaardig. Wil de links niet meer terugkeren in het centrum van de macht? Heeft links er vrede mee te marginaliseren? Als we tijdens de Algemene Beschouwingen de teksten van Frans Timmermans beluisteren dan horen we geen ommekeer die kiezers zal aanzetten om op de PvdA/GL te stemmen. De koppeling van de PvdA aan GroenLinks lijkt geen verstandige keuze. Het voortzetten van huidige beleid kan leiden tot een voortduren van electoraal verlies. Wordt dat geaccepteerd omdat men meent aan de goede kant van de historie te staan? ‘Beter uitleggen’ is dan wenselijk? Waar ligt de toekomst van links? Dit boek geeft daar een antwoord op. “Links verdriet” kan dienstbaar zijn voor degenen die over politiek willen reflecteren.
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten