De soap rond Bert Huisjes bij WNL blijft voortduren. Voorlopig komt hij niet terug, zo laat de Raad van Toezicht weten in een interne mail aan de medewerkers. Deze mededeling volgt op de ophef die eerder ontstond toen werd aangekondigd dat de omstreden omroepbaas, ondanks een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, zijn functie weer zou oppakken.
Het meest recente bericht van de Raad van Toezicht lijkt een wanhopige poging om de chaos te bedwingen. Nadat eerder werd gemeld dat Huisjes terug zou keren ondanks de interne onrust, voelen veel medewerkers zich nu volledig in de steek gelaten.
Slechte communicatie, misverstanden en twijfelachtige beslissingen hebben WNL in een diepe crisis gestort. Loek Hermans, voorzitter van de Raad van Toezicht, liet dinsdagmiddag in een tweede interne mail weten dat "eerst in rust en zorgvuldigheid gesprekken gevoerd moeten worden" voordat verdere beslissingen genomen worden. Maar voor de medewerkers die het vertrouwen in zowel Huisjes als de Raad al lang hebben verloren, komt dit als mosterd na de maaltijd.
De nieuwe aankondiging dat Huisjes voorlopig niet terugkomt, wordt gezien als een halfbakken poging om de gemoederen te sussen, terwijl de toekomst van de omroep nog steeds op losse schroeven staat. Het eerdere bericht van maandag, waarin werd gesuggereerd dat Huisjes ondanks alles zou terugkeren, veroorzaakte een golf van woede en onbegrip op de werkvloer. Het lijkt alsof de Raad van Toezicht keer op keer achter de feiten aanloopt, waarbij iedere poging om de schade te beperken alleen maar meer verwarring zaait. Medewerkers spreken van een onophoudelijke stroom van misverstanden en halve waarheden en sommigen overwegen zelfs het vertrouwen in de Raad van Toezicht volledig op te zeggen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Het is tijd om PAL te staan voor elkaar. Voor rechts. Voor Nederland. Voor Ongehoord Nederland. Ja, JUIST in deze tijd. Daarom roepen wij al onze lezers op om NU lid te worden van Omroep ON!, de enige NPO-omroep die jouw en onze waarden deelt. We zien de aanvallen op ON! in de media, en zelfs in de politiek. Maar juist DAAROM moeten we ON! meer dan ooit steunen. Word daarom lid van ON! Vandaag nog. Samen staan we sterk. Als we ON! laten vallen gaan we uiteindelijk allemaal ten onder, DDS incluis!
De kern van het probleem ligt bij de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag tegen Huisjes. Een groep (oud-)medewerkers beweert dat er onder zijn leiding een angstcultuur heerst binnen WNL. Namen zoals Eva Jinek, Leonie ter Braak en Nikki Herr hebben allemaal hun ervaringen gedeeld over het onveilige werkklimaat dat Huisjes zou hebben gecreëerd. Jinek, die slechts kort bij WNL werkte, herkende de periode als "toxic" en sprak over een cultuur van dreiging en intimidatie.
Tegenover deze beschuldigingen staan echter medewerkers zoals Rick Nieman en Sven Kockelmann, die Huisjes juist zien als een betrokken en kundige omroepbaas. Deze verdeeldheid binnen de organisatie maakt de situatie alleen maar complexer en lijkt een oplossing verder weg dan ooit.