1. Home
  2. -Frits Bosch- Kabinetten Rutte waren niet liberaal maar links. Puinhoop is het resultaat
frits bosch column

-Frits Bosch- Kabinetten Rutte waren niet liberaal maar links. Puinhoop is het resultaat

Opinie11 okt 2023, 11:30
Mark Rutte laat zich er op voorstaan dat hij een puur sang liberaal is. Het tegendeel is waar. Hij is links. Here is the deal.
Laten we het hebben over het overheidsbeslag op de economie en de samenleving. Een goed liberaal wenst een bescheiden overheid om de vrije markt niet in de wielen te rijden. Een vrije markt pleegt immers - volgens liberalen - een efficiëntere allocatie van middelen dan de overheid die te maken heeft met een timelag in het aangrijpen van het beleid, onvoldoende informatie en bureaucratie. Dat wil echter niet zeggen dat het marktsysteem overal goed voor is zoals niet voor zaken met een beschikbaarheidsnuttigheid, waaronder de zorg.
Welnu, hoe heeft zich het overheidsbeslag zich ontwikkeld? Freek Jansen van Forum voor Democratie heeft hierover in de TK recent al voortreffelijke dingen naar voren gebracht. Ik doe het dunnetjes over. Het is schokkend hoe het overheidsbeslag is toegenomen. In 2023 bedragen de belastinginkomsten 402 miljard, in 2010 was dit 225 miljard, dus bijna een verdubbeling. Dit vormt een lastenverzwaring via de totale belasting- en premiedruk van 35% naar 40%. Het is excessief hoog voor EU normen. Het eigen risico voor de zorg is verdubbeld van 160 naar 385 euro. Het hoge btw tarief zou tijdelijk verhoogd worden van 19% naar 21% maar is dat nog steeds. Het lage btw tarief zou tijdelijk verhoogd worden van 6 naar 9% maar is dat nog steeds. De Zelfstandigenaftrek ging omlaag van 12.000 naar 5.000. De Motorrijtuigenbelasting ging 25% omhoog. De verkeersboetes gingen excessief omhoog. De accijnzen op sigaretten +25%. Energiebelasting op elektriciteit +32% en op gas excessief omhoog. Vliegtaks. De subsidies.
De conclusie is dat de al hoge lastendruk vergeleken met andere EU landen verder fors omhoog ging. De socialisme liefhebbers van een hoog overheidsbeslag moet ik teleurstellen want de overheidsuitgaven hebben tot een slechter onderwijs geleid, slechtere ouderenzorg, slechter openbaar vervoer, slechtere politiediensten, slechtere infrastructuur, slechtere industrie (regels, regels, regels), slechtere mkb, en ellende via massa-immigratie waar naar schatting 24 miljard per jaar belastinggeld naar toe gaat, uiteraard tegen de zin in van belastingplichtigen.
De overheid is doorgedrongen tot in de haarvaten van de samenleving en zoals we weten uit de aloude Toeslagenaffaire en het is bar slecht. Lang leve de overheid, nou nee! Achteruitgang is troef. Wat hebben we wel gekregen? Windmolens die mega onvriendelijk zijn voor natuur, milieu en mens. Zonnepanelen, elektrische auto’s megavervuilend cobalt en kindonvriendelijk in de ontwikkelingslanden. We hebben er veel dwang voor in de plaats gekregen via vrouwenquota en identiteitsbeleid ten gunste van collectieven ten nadele van het individu en arbeidsmarkt. We kregen vaccinatiedwang. We hebben ook soevereiniteitsoverdracht naar de inefficiënte EU gekregen en aanstaande zijn eurobonds, bankenunie en digitale euro. Dwang is er via de politieke ECB terwijl de hoge inflatie is ‘here to stay’. Waarheen leidt dit? Dit leidt naar Kafkaistan, autocratie en fascisme. Voor allen die het niet weten: fascisme is geframed als rechts. Neen, het is door en door links. Lees maar hoofdstuk 51.
Nederland is met Mark Rutte op de pijnbank gelegd. De chaos die de kabinetten Rutte achterlaat is niet te overzien. Om dit weer op de rit te krijgen is enige radicaliteit benodigd waarover onze socialistische vrienden te hoop zullen lopen. Mark Rutte is enkel een liberaal in naam. Hij is links en heeft helaas een ultiem slecht beleid gevoerd zeer ten nadele van ons land. Maar men kan niet anders verwachten van links beleid. Noem mij één land waar links beleid wel goed heeft uitgewerkt. Zweden? Boeh!
Take back control!
Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?”, “Feminisme op de werkvloer” en ''Kafkaistan''.
kafkaistan
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten