De Nederlandse Publieke Omroep staat aan de vooravond van een fundamentele hervorming, en één van de meest opvallende gevolgen daarvan is de geplande opheffing van de NTR. Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil van de huidige elf omroepen terug naar vier à vijf grote "omroephuizen", elk met een eigen bestuur. In dit nieuwe bestel is géén plek meer voor de NTR als zelfstandige taakomroep.
Volgens Bruins is het doel van de hervorming om samenwerking te bevorderen en onderlinge concurrentie tussen omroepen te verminderen. Tegelijkertijd verdwijnt ook het ledencriterium, waarbij omroepen elke vijf jaar 100.000 leden moeten aantonen. Bruins vindt dat dit criterium zijn functie heeft verloren. "Ze zijn meer bezig met het werven van nieuwe leden dan met het maken van nieuwe programma's. Dat is ongewenst," stelt hij in zijn brief aan de Tweede Kamer.
De NTR, die geen leden heeft en dus een taakomroep is net als de NOS, lijkt in dit nieuwe bestel overbodig te worden. Minister Bruins stelt dat de programma’s van de NTR – denk aan Het Klokhuis, Nieuwsuur, Het Sinterklaasjournaal – elders worden ondergebracht. Maar dat idee stuit op flinke weerstand.
De reactie vanuit de NTR is fel. Directeur Lucas Goes spreekt van “een donderslag bij heldere hemel” en noemt het besluit “onbegrijpelijk”. Volgens hem was de NTR juist in gesprek met de NOS om gezamenlijk een taak-omroephuis op te richten. Dat het kabinet nu een streep zet door dat plan, noemt hij “onverteerbaar”.
De hervorming komt bovenop een forse bezuiniging van 156 miljoen euro, die vanaf 2027 wordt doorgevoerd. Bruins erkent dat dit “onvermijdelijk” gevolgen zal hebben voor het programma-aanbod. Toch wil het ministerie zich niet bemoeien met de concrete invulling daarvan – dat is aan de omroepen zelf.
De plannen van Bruins zijn nog niet definitief. Over anderhalve week worden ze voor het eerst besproken in de Tweede Kamer. Pas na wetgeving en verdere uitwerking zal het nieuwe stelsel op 1 januari 2029 in werking treden. Maar de koers lijkt gezet: een ingrijpende verbouwing van het omroepbestel, waarin geen ruimte meer is voor een onafhankelijke taakomroep als de NTR.
De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!