shutterstock 1922305247

Schandaal in Europees Parlement: Acht personen aangeklaagd voor corruptie en witwassen

Buitenland05 apr , 10:00

Het Belgische federaal parket heeft acht personen aangeklaagd voor corruptie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ze worden verdacht van omkoping ten gunste van het Chinese technologiebedrijf Huawei, in een zaak die reikt tot in de top van het Europees Parlement.

De zaak kwam in een stroomversnelling nadat de Belgische politie op 13 maart huiszoekingen uitvoerde op maar liefst 21 adressen in België en Portugal. Daarbij werden meerdere personen aangehouden. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie ging het om mensen die worden verdacht van “actieve corruptie binnen het Europees Parlement”, zo meldde het OM bij monde van een officiële verklaring.

De verdenkingen richten zich op het betalen van steekpenningen en het geven van buitensporige cadeaus – zoals luxe reizen en tickets voor voetbalwedstrijden – aan Europarlementariërs of hun medewerkers. De bedoeling was helder: steun kopen voor Huawei’s belangen binnen Europa. Daarmee wilden volgens het federaal parket de betrokken lobbyisten weerwerk bieden aan druk en lobbying vanuit Washington – dat het Chinese telecombedrijf wilde uitsluiten van gevoelige contracten –, de beschuldigingen van spionage door Huawei tegen te spreken, en ervoor te pleiten de Europese markt open te stellen voor Chinese investeringen.

Acht aanklachten, drie aanhoudingen

Drie van de acht verdachten zitten nog altijd in voorlopige hechtenis, terwijl drie anderen met een enkelband onder elektronisch toezicht staan. Twee zijn voorwaardelijk vrijgelaten. De identiteit van de verdachten is nog niet officieel bekendgemaakt, maar volgens onderzoeksplatform Follow the Money zouden er zeker vijftien (voormalige) Europarlementariërs op de radar van justitie staan. Er zijn echter géén huiszoekingen verricht in het Europees Parlement zelf of in de woningen van zittende parlementsleden.

De betrokken lobbyisten zouden sinds 2021 systematisch te werk zijn gegaan. De omkoping verliep heel discreet, aldus het federaal parket, en vond plaats onder het mom van commerciële lobbying, via onder meer een Portugees bedrijf dat fungeerde als facilitator van de betalingen.

Gevolgen voor de Europese instellingen

De impact van deze zaak is politiek explosief. De toegangspassen van lobbyisten van Huawei zijn inmiddels ingetrokken: ze zijn voorlopig niet meer welkom in de gebouwen van de Europese Unie in Brussel en Straatsburg. De affaire onderstreept de kwetsbaarheid van de Europese instellingen voor buitenlandse invloed, in een tijd waarin geopolitieke spanningen met China toenemen.

Dit corruptieschandaal, dat nu al wordt vergeleken met eerdere affaires zoals Qatargate, laat zien hoe diep buitenlandse belangen kunnen infiltreren in Europese besluitvorming. De komende weken zullen uitwijzen of nog meer kopstukken in opspraak raken. Eén ding is zeker: het vertrouwen in de integriteit van het Europees Parlement heeft opnieuw een flinke deuk opgelopen.

De week van de Lentekriebels staat weer op het punt van beginnen. En dat is zorgwekkend. Lentekriebels is namelijk niets meer of minder dan de seksualisering van onze jeugd. Onze vrienden van Gezin in Gevaar verzetten zich hiertegen. Met kracht. Bestel nu GRATIS hun Zwartboek Lentekriebels om te ontdekken waar die walgelijke Rutgers-week echt over gaat - en kom in verzet!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten