-Frits Bosch- “Help, de euro wordt sterker! Het bedreigt de export”

Opinie25 jul 2023, 10:15

“Help de euro wordt sterker ten opzichte van de dollar. Dat is slecht voor de export! De ECB moet de rente laten zakken.”

Dat bericht horen we nu in financiële krijgen, maar ook in het bedrijfsleven alwaar de omzet bedreigd wordt. Op zich is het correct dat de euro duurder is geworden ten opzichte van de dollar, 1,1. Maar de oorzaak is niet een krachtiger euro, maar een zwakkere dollar. De Amerikaanse Federal Reserve is sneller gestart met stevige rentestijgingen om de inflatie te beteugelen. Daarin lijken ze aardig succesvol te zijn want de inflatie is gedaald naar 3% in juni. Dit is nog altijd boven de doelstelling van 2% op jaarbasis. In de zones buiten de VS daalt de inflatie veel minder snel, vooral in de eurozone en Groot-Brittannië. Japan’s inflatie 3,2% nota bene het land met traditioneel lage inflatie. In de eurozone bedraagt de inflatie 5,5% en in Groot-Brittannië zelfs 7,9%. In Nederland is de inflatie 5,5%. Er zit dus een fors inflatieniveau verschil tussen de VS en Europa. De VS is kampioen inflatie beteugelen. Joe Biden zal verheugd zijn: “de inflatie is relatief laag, de arbeidsmarkt krap en de economie relatief krachtig!”

De verwachtingen rond de rente is dat de Fed mogelijk van verdere rentestijgingen kan afzien omdat de inflatie substantieel daalt, terwijl de rente stijgingen elders waarschijnlijk zullen doorzetten omdat de inflatie ‘sticky’ is. Die rentestijgingen bedreigen inderdaad de export, maar zouden voor minder inflatie-import moeten zorgen, maar blijkbaar zet dat geen aan de dijk. Mocht de inflatie in Europa niet verder willen dalen, dan moeten we ons echt zorgen maken: het monetaire beleid zou dan bot blijken te zijn. Ik heb al eerder gesteld dat de inflatie in Europa vooral veroorzaakt is door monetaire creatie (QE) van overheden en ECB, hoewel ze die kaart van zich afschuiven.

De verwachting kan zijn dat de krachtige euro van zeer tijdelijk aard is omdat de dollar weer aan kracht zal winnen omdat de inflatie elders met een timelag zal dalen waardoor de verhoudingen weer ‘normaal’ worden. Mocht de inflatie in de VS aanhoudend boven de 2% doelstelling liggen, dan mag verwacht worden dat de Fed alsnog de rente zal verhogen. Die ruimte heeft de Fed omdat de Amerikaanse economie zich sterker heeft gehouden dat voorspeld. Een recessie bleef uit.

De Amerikaanse economie is sterker dat de concurrenten en Amerikaanse aandelen hebben de voorkeur van beleggers. Dat zijn de twee steunpilaren die het eens te meer onwaarschijnlijk maken dat de dollarzwakte aanhoudt, c.q. dat de euro aanhoudend sterk blijft. “Help de euro is sterk ten koste van onze export” duurt dus wellicht maar kort. Maar “don’t shoot the pianoplayer”. Monetaire autoriteiten zijn net mensen: irrationeel gedrag.

Frits Bosch is econoom en socioloog. Hij is tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten