-Arash Mashadi- Huurwoning aangeboden!

Opinie10 nov 2023, 13:00
Als je dit leest, ben je waarschijnlijk net zo op zoek naar een nieuwe woning als velen van ons. Helaas moet ik je meteen teleurstellen, want deze aankondiging was slechts bedoeld om je nieuwsgierigheid te wekken. Maar nu je aandacht hebt, wil ik je meenemen in het onstuimige avontuur van de Nederlandse huurmarkt, een reis vol beleidsuitdagingen en onvoorziene wendingen. 
Laten we de koe bij de horens vatten. Hugo de Jonge en Marnix van Rij hebben samen een beleidschaos gecreëerd die de Nederlandse woningmarkt doet schudden op haar fundamenten. De politici en media hebben verhuurders keer op keer afgeschilderd als de boosdoeners, een absurd beeld dat nu verstrekkende gevolgen heeft. Het gevolg? Verhuurders laten goedkope huurwoningen varen, juist de woningen waar studenten, starters, leerkrachten en anderen zo naar snakken.
Velen juichen dit beleid toe, maar beseffen niet dat het de problemen alleen maar groter maakt. De frustratie van huurders is begrijpelijk, maar is het wel terecht? Het antwoord is een duidelijke 'nee'. Ook verhuurders hebben te maken met stijgende kosten. Net zoals een boer meer betaalt om aardappelen te telen, leiden deze extra kosten tot hogere prijzen op de huurmarkt. Helaas ontbreekt dit begrip vaak in de woningmarkt.
Box 3
Een van de grootste struikelblokken is de verhoging van de belastingen in box 3, waardoor het verhuren van goedkope woningen een financiële valkuil is geworden. Dit treft vooral verhuurders die dure woningen met hoge WOZ-waarden voor een vriendelijke huurprijs aanbieden. De WOZ-waarde bepaalt namelijk de belastingheffing, niet de daadwerkelijke huurinkomsten. Dus als je een woning met een WOZ-waarde van 400.000 euro verhuurt voor 750 euro per maand, betaal je net zoveel belasting als voor een woning die voor 1500 euro wordt verhuurd. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de financieringslasten en andere uitgaven van verhuurders.
Verhoging overdrachtsbelasting
Een andere hobbel op de weg is de verhoging van de overdrachtsbelasting tot maar liefst 10,4% voor verhuurders. Deze verhoging was bedoeld om particuliere verhuurders uit de markt te weren, maar heeft juist geleid tot stijgende huurprijzen, aangezien de kosten worden doorgerekend aan huurders.
Opkoopverbod
Een ander obstakel is het opkoopverbod, dat het voor verhuurders bemoeilijkt om betaalbare woningen in grote steden aan te schaffen. Hoewel dit oorspronkelijk bedoeld was om starters te helpen, heeft het helaas onbedoelde gevolgen gehad voor huurders, omdat het aanbod van betaalbare woningen is geslonken.
Regulering middenhuur
Hugo de Jonge probeerde ook de huurprijzen in het middensegment te reguleren, waardoor de regels voor verhuurders nog strenger werden. Kortom, huurprijzen moesten omlaag. Maar wat velen niet beseffen, is dat veel verhuurders te maken hebben met hoge kosten en de belastingen in box 3 zijn ook nog eens verhoogd, waardoor ze verlies lijden.
Verhuurders zijn gefrustreerd
Veel verhuurders zijn de huidige situatie op de woningmarkt helemaal zat. Ze worden constant beschuldigd, terwijl ze elders een beter rendement kunnen behalen en minder belasting hoeven te betalen. In sommige landen worden verhuurders juist gewaardeerd.
Vraag en aanbod
Het probleem is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Er zijn gewoon niet genoeg woningen beschikbaar, wat heeft geleid tot stijgende prijzen. Om deze crisis aan te pakken, moeten we de woningvoorraad uitbreiden. Er zijn tal van oplossingen beschikbaar, zoals transformaties, nieuwbouw, splitsing van bestaande woningen en het stimuleren van kamerverhuur.
Politiek
In de politieke arena lijken de gewenste veranderingen traag te komen, en dit is niet alleen te wijten aan bureaucratische obstakels en tegenwerking van lokale overheden, maar ook aan de eerdergenoemde beleidsmaatregelen. Het is een complexe kwestie die diepgaande herzieningen vereist om tot een effectieve oplossing te komen.
Er zijn echter enkele parlementariërs, zoals dhr. Wybren van Haga, die zich bewust zijn van de uitdagingen op de woningmarkt. Ze hebben aandacht voor de complexiteit van dit vraagstuk en streven naar oplossingen die recht doen aan de behoeften van zowel huurders als verhuurders. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat zijn partij, Belang van Nederland (BVNL), de absolute meerderheid zal behalen, zou het interessant kunnen zijn om zijn standpunten met betrekking tot de vastgoedmarkt nader te bestuderen.
Het is een uitnodiging om zelf onderzoek te doen naar Wybren van Haga en zijn ideeën. Laat je goed informeren en weeg zorgvuldig af voordat je een beslissing neemt. De toekomst van de Nederlandse huurmarkt staat op het spel, en het kan de moeite waard zijn om te verkennen welke bijdrage hij en zijn partij kunnen leveren aan het vinden van oplossingen. Samen kunnen we streven naar een betere huurmarkt voor iedereen.
Ing. Arash Mashadi (1985) is afgestudeerd in Bouwkunde met als specialisatie vastgoedeconomie. Hij is een actieve investeerder en verhuurt woningen en kantoorruimten in het goedkopere segment.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten