Het is weer typisch Trump: groots uitpakken, beloven dat je de wereld gaat veranderen, en dan tegen een muur lopen. Dit keer is het de oorlog in Oekraïne, waar The Donald dacht even een vredesdeal uit zijn mouw te schudden. Maar wat blijkt? Zelfs voor de man die altijd claimt dat hij de beste deals sluit, dreigt vrede in Oekraïne een mission impossible te worden. En nu lijkt de VS er al de brui aan te willen geven als het niet snel lukt. Minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio, die in Parijs met Europese diplomaten aan het babbelen was, liet er geen gras over groeien. De VS gaan niet eeuwig doormodderen als er geen zicht is op succes. “We willen binnen een paar dagen weten of dit haalbaar is,” zei Rubio, terwijl hij naast de Franse president Emmanuel Macron stond te glimlachen voor de camera’s. Als er geen voortgang komt, trekt Trump de stekker eruit. Want, zo stelt Rubio, de president “heeft nog meer prioriteiten in de wereld.” Ja, vast met een nucleaire Iran en een te voeren handelsoorlog met China.
Rubio en Trumps speciale gezant Steve Witkoff hebben in Parijs keihard gewerkt om Europese leiders, waaronder Emmanuel Macron, mee te krijgen. Macron, die zichzelf graag als de Europese Obama ziet, prees de gesprekken en sprak over “nader tot elkaar komen voor een solide vrede.” Klinkt hoopvol, en volgende week wordt in Londen verder gepraat met de VS, Oekraïne, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat Trump deze landen aan één tafel krijgt, is al een prestatie op zich.
Trump ziet de oorlog in Oekraïne voor wat het is: een bloedige, uitzichtloze puinhoop die alleen maar verliezers kent. In plaats van mee te gaan in het oorlogszuchtige geblaat van Europese leiders en Oekraïense president Volodimir Zelenski, richt hij zich direct tot Rusland om een wapenstilstand te regelen. Dat is geen zwakte, dat is realisme. Waarom miljarden in een bodemloze put blijven gooien als je ook kunt onderhandelen? Natuurlijk
zeurt Zelenski dat Witkoff een “Russische kijk” heeft en vraagt hij doodleuk om tien Patriot-luchtafweersystemen, die meer dan een miljard dollar per stuk kosten. Alsof Amerika een pinautomaat is voor zijn oorlogsmachine.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Steun DDS! De Dagelijkse Standaard vecht tegen de stroom in en brengt u het nieuws en de opinie die de mainstream media vaak voor u verzwijgen. Maar dit belangrijke werk kost geld en wij zijn volledig afhankelijk van de steun van onze lezers. Wilt u dat wij doorgaan? Help ons dan met een donatie via BackMe! Elke bijdrage, groot of klein, helpt ons om uw stem te blijven vertegenwoordigen en de strijd voor een écht rechts geluid voort te zetten. Doneer nu via: https://dds.backme.org/ Laten we eerlijk zijn: Trump wordt tegengewerkt door een establishment dat baat heeft bij eindeloos conflict. De wapenindustrie, Europese bureaucraten en Oekraïense hardliners willen geen vrede, maar meer wapens en meer chaos. Toch blijft Trump volharden, omdat hij weet dat de gewone man – in Amerika, Europa en Oekraïne – snakt naar een einde aan dit bloedvergieten. Als iemand dit kan fixen, is het Trump. Zijn dealmaker-mentaliteit en afkeer van politiek correct gezeur maken hem de enige die deze puinhoop kan opruimen. Mission impossible? Misschien. Maar als iemand het kan, is het The Donald.