Er was een tijd dat men zich verheugde op de aankoop van hun eerste huis. Een plek om een gezin te stichten, een leven op te bouwen. Maar nu, onder de 'deskundige' leiding van het Kabinet en met Hugo de Jonge als een soort pseudo-kapitein van het schip, lijkt het erop dat die droom voor velen is omgeslagen in een nachtmerrie.
Toen minister Stef Blok in 2017 besloot dat we geen bouwminister meer nodig hadden, begonnen we al te voelen dat er iets mis was schrijft Elsevier Magazine. Zoals altijd met dergelijke hooghartige uitspraken, komt de klap later. Nu, jaren later, zitten we opgescheept met een woningcrisis die zijn weerga niet kent.
Huizen zijn schaars, prijzen schieten door het dak en de huizen die wél worden gebouwd, lijken meer op lukrake projecten dan op een weloverwogen woningbeleid. De Jonge's keuze voor een sterkere regierol voor het Rijk en zijn neiging naar overregulering hebben geleid tot een verstikkend klimaat waarin bouwers en projectontwikkelaars vastlopen in bureaucratie en tegenstrijdige regelgeving.
Ton Hillen, CEO van Heijmans, wijst op een cruciaal aspect in Elsevier Magazine: het vergroten van de plancapaciteit. Maar wie luistert er naar mensen uit het veld? Demissionair minister Hugo de Jonge lijkt meer bezig te zijn met zijn eigen agenda dan met het luisteren naar experts. En terwijl hij hier en daar complimentjes krijgt voor enkele van zijn plannen, zien we in de praktijk vooral veel reguleringsmaatregelen die de vooruitgang in de weg staan.
Maarten de Gruyter slaat de spijker op zijn kop in Elsevier Magazine: de overheid moet niet belemmeren, maar faciliteren. Met oplopende bouwkosten, inflatie en rente zou de focus moeten liggen op het versnellen van processen, niet op het toevoegen van nog meer obstakels.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen de globalistische elites.
Wat we nodig hebben is een visie, een echte aanpak die verder gaat dan loze beloftes en overregulering. We moeten bouwers en projectontwikkelaars de ruimte en de middelen geven om hun werk te doen. Want als dit doorgaat, wordt de droom van een eigen huis voor velen slechts dat: een onbereikbare droom. Het is tijd dat het Kabinet, met Hugo de Jonge voorop, zich dat realiseert en eindelijk stappen gaat zetten om deze crisis aan te pakken. Voordat het echt te laat is. Of moeten we wachten op een nieuw kabinet? Dat kan zomaar een jaar duren als de formatie moeizaam verloopt.