Zwemt jouw kind wel eens? Dit is waarom je ze ook ná het zwemmen in de gaten moet houden

Geen categorie31 mrt 2016, 21:00
Voorkom deze gevaarlijke situatie waar je misschien nooit bij stil hebt gestaan.
De verdrinkingsdood: iets dat we niemand toewensen, en al helemaal onze kinderen niet. Maar helaas kan dit op de meest onverwachte momenten gebeuren als je niet uitkijkt. We weten allemaal dat je kinderen niet zonder toezicht moet laten zwemmen. Dat is logisch, want je weet maar nooit. Het punt is dat je ook ná dit zwemmen beter een oogje in het zeil kunt houden. Want wat blijkt nu? Verdrinken kan ook buiten het water.
Dat maakt dit dieptrieste verhaal van een jongetje uit het Amerikaanse Maryland wel duidelijk. Het leek een mooie dag toen Johnny klaar was met zwemmen in het zwembad bij hem in de buurt. Zijn moeder, Cassandra, had hem de hele tijd goed in de gaten gehouden, en haar zoontje leek een geweldige tijd te hebben gehad. De twee liepen samen naar huis, en Johnny gaf aan moe te zijn en een dutje te willen gaan doen. En zo geschiedde het: de jongen ging zoals altijd op zijn bed liggen, en viel in slaap.
Maar helaas eindigde dit verhaal niet zo mooi als het begon. Toen zijn moeder hem later wilde wakker maken, werd duidelijk dat Johnny nooit meer wakker zou worden. Ze vertelde dat hij wit schuim rond zijn mond had, en het oordeel van de artsen sloot hier bij op aan: Johnny was verdronken.
Maar hoe is dit mogelijk? Het is een bijzonder fenomeen dat niet bij veel mensen voorkomt, maar wat helaas toch gebeurt en lastig te voorspellen is. Het gaat om een zogenaamde 'droge verdrinking'. Soms slikken kinderen tijdens het zwemmen wat water in, dat vervolgens gedeeltelijk in de longen terecht kan komen. In sommige gevallen leidt dit uiteindelijk tot een probleem bij het halen van zuurstof uit de lucht: het water zit dan als het ware in de weg, alsof je helemaal onder water zit. Dit kan, zoals bij Johnny, leiden tot symptonen als moeheid.
Dit is dan ook waar je als ouder het beste op kunt letten, zeker als je vermoedt dat je kind per ongeluk wat water heeft ingeslikt. Problemen bij het ademhalen kunnen een teken zijn. Hoewel de kans bestaat dat je lichaam het water zelf weer wegduwt, kan dit vooral bij kleine kinderen gevaarlijker zijn. Laat je kind een paar keer hoesten, zodat zoveel mogelijk water weer naar buiten komt. Blijf ook nog een tijdje in de buurt, zodat je in kunt grijpen als je ziet dat er iets mis is. En als je het echt niet vertrouwt is het natuurlijk aan te raden om er een arts bij te halen, voor het geval dat.
Soms zijn er nu eenmaal dingen waarvan we niet wisten dat het gevaren kan opleveren. Soms blijft het bij een gevaar, maar zoals in het geval van deze jongen werd dit hem fataal. Schroom dan ook niet om dit advies te delen met andere ouders. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten