1. Home
  2. Zoek het lekker uit! Dictatoriaal Marokko heeft de euvele moed om de Néderlandse ambassadeur op het matje te roepen

Zoek het lekker uit! Dictatoriaal Marokko heeft de euvele moed om de Néderlandse ambassadeur op het matje te roepen

Geen categorie09 sep 2018, 20:00
Want Nederland heeft kritiek geuit op de wijze waarop Marokko omgaat met de protesten in het Rifgebergte.
De Marokkaanse regering -- lees: de Marokkaanse koning -- is woedend op Nederland. Minister Blok had onlangs namelijk de euvele moed om kritiek te leveren op de manier waarop Marokko omgaat met de protesten in het Rifgebergte, en dan met name op de lange gevangenisstraffen die betogers krijgen. Daar komt nog eens bij dat mensenrechtenorganisaties beweren dat de gevangenen slecht behandeld worden. Blok noemde die berichten "zorgelijk."
Rabat vindt dat blijkbaar niet kunnen en heeft de Nederlandse ambassadeur in Marokko dus op het matje geroepen. Nederland zou zich niet mogen bemoeien met 'binnenlandse aangelegenheden' of iets dergelijks.

In totaal zijn in de Rif zo’n 800 mensen gearresteerd die in verband zouden staan met de protesten. De helft van hen is inmiddels veroordeeld. Ze kregen gevangenisstraffen variërend van 1 tot 20 jaar. In juni zei Blok al in de Kamer dat de straffen hem ’aan de hoge kant’ leken. Ook toen moest onze ambassadeur in Rabat op het matje komen. Nederland is het enige EU-land dat zich over de hoogte van de straffen in het Rifgebied heeft uitgesproken.

Nou, misschien dat de Marokkaanse overheid eerst maar eens naar zichzelf moet kijken. De manier waarop de overheid omgaat met demonstranten is volstrekt onacceptabel. Heel veel demonstranten hebben al enorme gevangenisstraffen gekregen, van 1 tot 20 jaar. Dat zijn belachelijk hoge straffen, zeker als je bedenkt dat er flink wat salafisten rondlopen in Marokko die, vreemd genoeg, behoorlijk met rust worden gelaten.
Dat is al erg genoeg, maar het is zo mogelijk nog schandaliger dat Nederland het énige EU-land is dat Marokko heeft durven bekritiseren. Het hoe en waarom daarvan is mij een raadsel. De EU leest immers iedereen, altijd de les. Maar Marokko blijft op de één of andere manier buiten schot?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten