Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met verheugend nieuws: de
werkloosheid in ons land is weer verder gedaald. Het
CBS schrijft op haar website:
In het tweede kwartaal van 2016 waren er 16 duizend werklozen minder dan in het eerste kwartaal. Het werkloosheidspercentage ging van 6,5 naar 6,3 procent. De afname vond plaats onder werklozen van alle leeftijdsgroepen. Onder jongeren tot 25 jaar daalde de werkloosheid van 11,3 naar 11,1 procent, onder 25- tot 45-jarigen van 4,9 naar 4,7 procent en onder 45-plussers van 6,2 naar 6,0 procent. Het werkloosheidspercentage onder jongeren is in een jaar tijd nauwelijks veranderd. Voor 25- tot 45-jarigen daalt het aandeel werklozen in de beroepsbevolking al sinds 2014. Voor 45-plussers is de daling in de laatste twee kwartalen ingezet. Zoals CBS gisteren al meldde, daalde de langdurige werkloosheid in een jaar tijd met 35 duizend tot 235 duizend in het tweede kwartaal.
Zie onderstaande grafiek:
Vooral het aantal banen voor uitzendkrachten nam sterk toe. Het aantal zelfstandigen nam juist iets af. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er tot nu toe in totaal bijna 230 duizend banen bijgekomen. Opvallend is dat het aantal zelfstandigen is afgenomen. Het aantal zelfstandigen nam de afgelopen jaren juist toe, maar aan die trend lijkt nu een eind te zijn gekomen. De groei van het aantal banen komt vooral voor rekening van uitzendkrachten. Ook in de handel en horeca trok de werkgelegenheid aan. Daarentegen daalde het aantal banen in de zorg het afgelopen kwartaal. De laatste vier jaar is het aantal banen in de zorg in totaal met ruim 80 duizend afgenomen (-5 procent).
Er werd 1 procent meer gewerkt dan in het vorige kwartaal. De gemiddelde werkende is 28 uur per week aan het werk. Het aantal vacatures steeg ook. Het aantal vacatures stijgt nu al twaalf kwartalen op rij. Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Desondanks is het aantal vacatures nog altijd bijna 100 duizend lager dan de recordstand uit 2008. Het aantal vacatures dat in de loop van een kwartaal ontstaat of vervuld wordt ligt veel hoger dan het gemiddeld aantal openstaande vacatures. Dat het aantal openstaande vacatures sneller stijgt dan het aantal vervulde vacatures, duidt erop dat vacatures langer open staan voordat zij vervuld worden.