Wat bezielt de Franse jongeren?

Geen categorie23 okt 2010, 9:00


Het zal u niet zijn ontgaan: Frankrijk ligt weer eens plat als gevolg van door vakbonden geregisseerde massale stakingen en demonstraties. Nu is dit op zichzelf niet heel verrassend - de Franse vakbonden moeten nu eenmaal eens de in de zoveel tijd wat uithalen om hun eigen bestaan richting hun leden te rechtvaardigen, en de Fransen hebben internationaal een naam hoog te houden als het op collectieve werkweigering aankomt - , wel verrassend is de combinatie van het thema en de meest felle deelnemers aan de demonstraties.

De Fransen zijn namelijk collectief boos om een door Sarkozy bepleite (en gisteravond door de Franse Senaat aangenomen) verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar (zelfs met deze verhoging zou Frankrijk nog één van de laagste pensioenleeftijden van Europa kennen) om zo de pensioenen op de lange termijn betaalbaar te houden. Op een dergelijke demonstratie zou je vooral mensen verwachten die er een belang bij hebben om de pensioenleeftijd laag te houden - mensen die bijna met pensioen gaan - en juist niet mensen die nog geeneens begonnen zijn met werken - scholieren en studenten - en wiens pensioenen bij een onveranderd systeem onbetaalbaar dreigen te worden.

Toch waren er ook massaal Franse scholieren en studenten die deelnamen aan de stakingen en demonstraties. Sterker nog, de scholieren hadden de meest vergaande eisen van allemaal. De conservatieve denker Anthony Daniels (alias Theodore Dalrymple) verklaart deze paradox door jeugdige recalcitrantie:

Of course, it’s possible that they feel such solidarity with the elderly that they are eager to labor for their ease and comfort, youth being supposedly the idealistic period of life. But somehow I doubt that such idealism is the explanation. What probably accounts for the strikes is a mixture of combativeness—the prejudice that being against something is inherently superior, morally speaking, to being for it—and a desire for a day off from school.

Uit hun strijdkreet blijkt echter ook een politieke motivatie: 'Student op je 20e, werkloos op je 25e en nog steeds arm op je 67e'. Het is heus: "de jongeren zeggen dat als de ouderen langer zullen gaan werken de jeugdwerkloosheid nog groter zal worden. Er komen dan minder snel banen vrij voor hen".

Kortom: de ouderen protesteren omdat ze willen dat de overheid de jongeren dwingt om hun vroege pensioen te financieren en de jongeren protesteren om dezelfde maatregel - een lage pensioenleeftijd - omdat ze willen dat de overheid de ouderen van de arbeidsmarkt jaagt, zodat er ruimte voor hen is. En zo probeert* iedereen de overheid te gebruiken om er zelf beter van te worden ten koste van de ander.

Sociaal hè, die socialisten?

(*: waarom de redenering van de jongeren onzin is, leest u hier.)

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten