Ik zal wel het een en ander over me heen krijgen omdat ik het nu over de islam durf te hebben, maar het vreselijke drama in Noorwegen lijkt op het integratiedebat weinig invloed te hebben.
Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond blijkt dat kiezers geen consequenties trekken uit de gruwelijke en laffe daad in Noorwegen voor wat betreft hun mening over de islam. Heel vreemd is dat natuurlijk niet - op enkele islamitische slachtoffers na was de islam op geen enkele manier onderdeel van de aanslag. Maar omdat iedereen (ja, ook u) in eerste instantie dacht dat het wel Al-Qaida zou zijn, en omdat lafaard Anders Behring Brevik er zo zijn mond van vol had, was het mogelijk geweest dat mensen zo zouden schrikken dat ze sociaal wenselijke antwoorden gingen geven. Dat gebeurde niet; liefst 63 procent van de Nederlandse kiezers maakt zich - nog steeds - ernstige zorgen over de groeiende invloed van de islam in Europa.
Opvallend is ook dat kiezers het van Mark Rutte gepikt hebben dat hij zijn getallen niet op orde had. Afgelopen week bleek dat hij zich 50 miljard euro vergist had (nou ja, eigenlijk zelfs honderd, maar die andere vijftig komen uit het bedrijfsleven) in het steunpakket voor Griekenland. Hoewel ik verwacht dat het wel afstraalt op zijn geloofwaardigheid, blijkt het hem niet op korte termijn te schaden. Niet heel verwonderlijk, want het past niet in de politieke stijl van onze premier om expres getallen te verdraaien. Hij heeft zich in het afgelopen jaar altijd zeer open getoond richting zowel publiek als oppositie en mocht deze gigantische blunder blijkbaar maken.
Waar het wel invloed op heeft, is op de publieke opinie over het steunpakket. Daar zijn meer mensen nu tegen dan hiervoor. VVD-, PvdA- en GroenLinks-kiezers nemen hem dat in groten getale kwalijk; 11 tot 15 procent geeft aan eerst nog niet tegen het besluit te zijn geweest, maar nu wél. Volgens De Hond is ook de beslissing van Italië en Spanje om niet mee te doen aan het plan van invloed op de mening van het volk. In september kunnen er nog flinke verschuivingen komen in de peilingen. Voor nu blijven ze uit; CDA pakt een zetel terug bij de SP, waardoor het verlies van de christen-democraten en de winst van de Maoïsten beperkt worden.
Om overigens nog even terug te komen op
mijn artikel van vorige week: ik kreeg wat opmerkingen over het gebruik van het woord populisme. Ik zie dat niet zo negatief als de vriendelijke vrienden van D66, die van de week heel verschillig en fatsoenlijk een aangeslagen conservatieve blogger van Catholica
met Anders Breivik en extreem-rechts in verband brachten. Voor mij geldt: populisme is daadwerkelijke volksvertegenwoordiging, demagogie is het op misselijkmakende wijze naar de mond spreken en manipuleren van het volk. En daarin zijn Wilders en de SP niet de enige; daar doen de PvdA en D66 net zo goed aan mee.
De volledige peiling met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 32 (-), PVV 28 (-), SP 22 (-1), PvdA 17 (-), D66 15 (-), CDA 15 (+1), GroenLinks 9 (-), ChristenUnie 5 (-), SGP 3 (-), PvdD 3 (-), Bejaarden 1 (-)