Een parlementaire enquête naar de affaire Demmink is onontkoombaar. Dat schrijft advocate mr. Adèle van der Plas in een analyse op de website van de Bakker Schut Stichting.
De beruchte uitspraak van minister Donner ("geen rook, laat staan vuur") blijkt definitief onjuist. 'Vuur', dat wil zeggen: rond bewijs voor de verhalen rond Demmink is er nog steeds niet, maar de rook is verstikkend. En die rook was er vanaf het begin.
De veiligheidsdienst BVD is in 2002 al gewaarschuwd dat oud-topambtenaar Joris Demmink van Justitie mogelijk chantabel was, omdat hij op de achterbank van zijn dienstauto seks zou hebben gehad met 'jonge jongens'. Desondanks werd Demmink later dat jaar benoemd tot hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie.
"Maar kunnen we het OM eigenlijk nog wel vertrouwen na alles wat er gebeurd is?", vraagt Van der Plas zich af. "Scepsis is op zijn plaats als je bedenkt dat het OM destijds de Rolodex-zaak in de doofpot stopte en de hoogste baas van Justitie tot op de dag van vandaag weigert om dat toe te geven. Deze feiten zouden al genoeg moeten zijn voor de Tweede Kamer om als één man op te staan en een onderzoek te eisen dat de onderste steen zal bovenhalen." Van der Plas sluit zich dusaan bij oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp, die tijdens zijn verhoor opriep tot een parlementaire enquête.
"Graag zullen de politici dit overigens niet doen", vermoedt Van der Plas, "want bijna elke partij heeft wel bewindslieden gehad die een sussende en daarmee verhullende rol hebben gespeeld in deze affaire.
Oud-gevangenisdirecteur Bart Molenkamp heeft bij Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) aangedrongen op een parlementaire enquête over de zaak Demmink.
In een brief aan Kamerlid Omtzigt zegt Molenkamp dat de democratische rechtsstaat wordt ondergraven. "Door alles wat er nu naar boven komt over de zaak Demmink blijkt dat de overheid niet integer handelt.
Het wordt hoog tijd dat de tweede kamer zijn comtrolerende taak in deze eens serieus te hand gaat nemen!