Sinds de aankondiging dat de voorzieningen voor asielzoekers zullen worden versoberd, is de populariteit van Nederland als bestemming drastisch afgenomen.
Syrische vluchtelingen waarschuwen elkaar om toch vooral niet naar Nederland te komen. Sinds enkele weken is in Nederland de discussie gaande of de opvang van asielzoekers niet wat soberder moet. Vorige week werd bijvoorbeeld door de coalitie besloten dat immigranten niet langer voorrang krijgen bij het krijgen van een woning. Ook zijn de asielzoekerscentra versoberd, wat ook meehelpt bij het huisvesten van de grote groepen die nu Europa binnenkomen. Bovendien is het kabinet van plan om het leefgeld voor asielzoekers grotendeels te vervangen door producten in natura.
Al die maatregelen hebben zijn weerslag op het imago van Nederland onder Syrische asielzoekers. In Facebookgroepen als Vluchtelingen die van Griekenland naar Europa willen, waar Syriërs elkaar tips geven voor de lange reis naar West-Europa, adviseren Syriërs elkaar om Nederland te vermijden. Asielzoeker Mohammed (20) vertaalt voor de NOS enkele berichten op de pagina:
-Een meisje: "Klopt het wat er over Nederland wordt gezegd of zijn het maar praatjes?"
-Antwoord: "Ja, dat klopt, duizend procent!"
-Antwoord: "Ja, ja, het klopt, ga niet naar Nederland, als je al onderweg bent, kies dan een andere bestemming."
-Een ander meisje: "Ik ben naar Nederland gevlucht en al 20 dagen hier, maar ze hebben nog niet eens vingerafdrukken genomen."
Dat laatste meisje krijgt vervolgens van de andere asielzoekers in de groep de tip om naar een ander Europees land te vertrekken nu het nog kan, aangezien ze nog geen vingerafdrukken heeft afgegeven. Andere leden van de groep schrijven zelfs dat ze al in Nederland zijn, maar overwegen om weer naar Syrië terug te gaan. Mohammed:
"Als ze willen voorkomen dat vluchtelingen naar Nederland komen, dan pakken ze het goed aan.
Als ik geweten had dat ik zes maanden in zo’n opvang had moeten zitten, was ik niet naar Nederland gekomen. Het spijt me dat ik het zeg, ik houd van Nederland en van de Nederlanders, maar ik ben 20 en moet nu zes maanden van mijn leven zo doorbrengen. Ik kan niets anders doen dan slapen, opstaan en wachten op mijn volgende maaltijd. Moet ik dat een half jaar doen?"