Oh nee, het is afgelopen met de onderhandelingen. We kunnen onze mooie droom over een rechts minderheidskabinet wel op onze buik schrijven. Mijn vrienden, alles ist vorbei.
VVD-prominent Gijs de Vries heeft zich namelijk geschaard bij de reeks van prominenten die niet willen samenwerken met de PVV. In de Volkskrant schrijft hij: "Natuurlijk zou het mooi zijn als de VVD voor het eerst sinds haar oprichting de minister-president zou mogen leveren. Maar de prijs die de VVD daarvoor in politieke geloofwaardigheid zou betalen, is te hoog."
Hoewel anderhalf miljoen mensen voor de PVV hebben gestemd, wat een aanzienlijk aantal is, heeft een nog veel groter aantal dat niet gedaan, aldus De Vries. "Als de politieke partijen die deze acht miljoen vertegenwoordigen er niet in slagen een kabinet te vormen zonder Wilders, is dat een zwaktebod".
Jaja, die Gijs de Vries toch.
Wacht, Gijs de Wie?
Hij mag dan oud-staatssecretaris en oud-Europarlementariër zijn, maar de gemiddelde Nederlander heeft ongetwijfeld geen idee wie deze vent is. De traditionele media stellen 'm vandaag aan het publiek voor en bombarderen hem meteen tot prominent. Jan Jansen staat er met de handen in de zakken naar te kijken, zich afvragend waar al die 'prominenten' wienst steun of gebrek eraan van doorslaggevend belang zou moeten zijn, toch opeens vandaan komen.
Natuurlijk heeft De Vries een leuke carriere gehad bij VVD. Maar is hij nu echt een 'prominent', een man met invloed en macht? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Het is wel duidelijk, overigens, waar zo'n De Vries voor staat: zoals eerder gemeld schopte hij het ooit tot staatssecretaris. Welnu, raadt eens wanneer dat was? Juist, in de jaren negentig, toen het (Paarse) kabinet geleid werd door Wim Kok.
De Vries is dus simpelweg een linkse VVD'er, een man wiens dromen stelselmatig Paars (ja, met hoofdletter) kleuren. U weet wel, zo'n politiek correcte politicus die maar niet wíl begrijpen dat de kiezer Paars ongelooflijk - maar met reden - afstrafte in 2002. Het Paarse experiment is uitgeprobeerd en resulteerde in een anti-establishment backlash waar Den Haag nog altijd van in de greep is.
Het volk - en zeker de achterban van de VVD - wil, nee eist, een rechts kabinet. Dan kun je daar als VVD'er geen nee tegen zeggen. Zelfs niet als je een Paarse man van macht en statuur (ahem) bent zoals Gijs de Vries.