Het Nederlands zou op de schop moeten worden genomen, omdat het momenteel voor allochtonen te lastig is om onze lidwoorden afdoende te leren. Met name het onzijdelijke lidwoord "het" moet het ontgelden. Dit woord is discriminatie, zo moeten we vandaag vernemen van Trouw-columnist Naema Tahir. Naema Tahir, wie kent haar niet? Ze maakte een jaar of zes furore door een persbreidel voor te stellen: PowNed zou van het Binnenhof verbannen moeten worden, want ze waren in de ogen van de van oorsprong Pakistaanse niet serieus genoeg. Dat is haar uiteindelijk niet gelukt. Maar Tahir heeft een nieuw streven: het woordje "het" uit de
Nederlandse taal schrappen. Het zou namelijk discriminatie zijn om dit lidwoordje te laten voortbestaan, zo
beweert ze in haar column in
Trouw:
"Weet u hoeveel uren ik per week met het groene boekje in de weer ben? En hoeveel uur in de week ik zwoeg op mijn teksten, die vervolgens toch nog gecorrigeerd moeten worden op dies en dats en dits en dezes? Dat is met deze tekst ook gebeurd… Wat een tijdverspilling! Wat een discriminatie! Wat een permanente achterstelling van ons allochtoontjes! Dat moet anders.
Daarom heb ik een voorstel. Schrap ‘het’ uit onze taal. Vervang ‘het’ door ‘de.’ En natuurlijk ook ‘dat’ door ‘die’."
U leest het: mevrouw Tahir is uren per week in de weer met woordenboeken. En dat zou anders moeten, dus om haar te ontlasten moeten we straks allemaal stuntelen met woordenboeken, want reken maar niet dat een van bovenaf opgelegde taalverandering ineens vlekkeloos is doorgevoerd. Zoiets vergt oefening, verbetering, en jarenlang perfectionisme voordat overal 'de' bij zeggen ook echt als natuurlijk aanvoelt.
Naema Tahir mag dan een verdienstelijk rechtsfilosofe zijn, maar van taalwetenschap heeft ze duidelijk geen kaas gegeten. Had ze dat wel, dan had ze geweten dat je talen niet bovenaf kunt verandernen. Hier en daar kan je een begrip introduceren of een ander begrip juist wegdrukken. Maar hele lidwoorden per decreet verwijderen? Zo werkt dat niet. Talen veranderen organisch, en geen wet of maatregel die daar aan helpt.
Daar komt nog bij: de meerbuigende teksten van Naema - "Wat een permanente achterstelling van ons allochtoontjes! " - zijn een belediging voor al degenen die wél hebben geleerd wanneer je 'de' zegt en wanneer je uitwijkt naar 'het'. Want ja, ze zijn er. En zij hebben dit betuttelracisme absoluut niet nodig.
Kortom: we blijven dus lekker allemaal het zeggen. Jammer, joh!