Dit is te belachelijk voor woorden.
Wat zijn we toch gezegend met al die internationale verdragen waardoor we ons gebonden weten aan allerlei buitenlandse wetgeving zeg, en onze eigen wetten gewoon de afvalbak worden gegooid. Echt fan-tas-tisch.
Heerlijk. Beter kan niet. Enzo. De Nederlandse staat moet vrouwelijke zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, compenseren. Circa 20.000 vrouwelijke ondernemers die toen zwanger waren, hebben met terugwerkende kracht recht op een zwangerschapsverlofuitkering.
Wie dat bepaald heeft vraagt u? Ach, het comité dat gaat over de naleving van het VN-Vrouwenverdrag (Cedaw). Wij hebben onze eigen zeggenschap over dit soort zaken namelijk weggegeven aan een ander. En, tsja, dan krijg je dit hè? Vervelend, maar zo gaat dat in het leven. De Nederlandse Grondwet stelt internationale verdragen namelijk boven onze eigen wet. Dat is één van die kleine (ahem!) foutjes die we zo snel mogelijk moeten verbeteren.
Ziet u, voor 2004 en na 2008 was (is) er een regeling waarbij dit soort vrouwen financieel ondersteund worden. Te belachelijk voor woorden natuurlijk aangezien je er als zzp'er bewust voor kiest om vrij te zijn van alle verplichtingen en dus ook 'privileges' van de, maar dat geheel terzijde. De Hoge Raad had al geoordeeld dat de staat zzp-vrouwen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren niets hoefde te betalen, maar dat oordeel is nu dus verworpen door het comité.
Artikel 11 van het Vrouwenverdrag geeft niet alleen werkneemsters maar ook zwangere zelfstandigen het recht op een uitkering tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, aldus het fonds.
De voorzitter, Anniek de Ruijter, laat weten dat de Staat binnen zes maanden moet laten weten "welke actie zij heeft ondernomen" om de uitspraak van het comité uit te voeren. Ze zegt ervan uit te gaan dat Den Haag de bedragen overmaakt. Want VN.
Hoe dit soort problematiek op te lossen? De Grondwet moet per direct worden aangepast. Ten eerste moeten rechters verdragen en wetten kunnen toetsen aan de Grondwet, en daarnaast moeten verdragen niet langer boven eigen wetgeving worden gesteld.
Sterker nog, zaken als het 'Vrouwenverdrag' hoeft Nederland in principe helemaal niet te tekenen. In ons land kunnen we mannen en vrouwen heel goed gelijk behandelen, daar zijn geen internationale overeenkomsten voor nodig.