Schokkend nieuws voor feministen: 'Vaders zijn gelukkiger als kostwinner, vrouwen willen parttime werken'

Geen categorie15 apr 2017, 17:00

Schokkend: we zijn gelukkiger als we de rollen kunnen 'spelen' die van nature beter bij ons passen.

Al jarenlang moeten we te pas en te onpas horen dat er werkelijk geen enkel inherent verschil is tussen vrouwen en mannen. Nee, we zijn precies hetzelfde. Vrouwen zijn feitelijk mannen zonder ballen. Alle 'voorkeuren' die 'zogenaamd' gender-bepaald zijn zijn niets meer of minder dan 'sociale constructies.'

Nou, misschien dat we die postmoderne 'waarheid' maar eens in de prullenbak moeten gooien:

Vaders zijn nog altijd gelukkiger als ze voltijds werken, terwijl moeders liever parttimer zijn, concludeert socioloog Sean de Hoon in zijn proefschrift over ouderschap, geluk en inkomen. De Hoon promoveerde deze week aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Hilarisch genoeg beweert De Hoon vervolgens tóch dat dit min of meer door sociale tradities komt. Hij ziet het in ieder geval duidelijk als een probleem:

Willen vrouwen iets aan die rolverdeling veranderen, dan moeten ze dat deels zelf doen, stelt De Hoon. „Het is niet alleen de schuld van de mannen. Ik heb dat niet onderzocht, maar mogelijk zorgt sociale controle onder vrouwen er ook voor dat er vrij weinig fulltime werkende moeders zijn.”

Oh, dus je hebt dat niet onderzocht, maar concludeert het desalniettemin? Is dat een nieuwe versie van 'wetenschap bedrijven', dat je gewoon zelf de gaten invult zodat je kunt vasthouden aan je eigen mensbeeld? Gek, tot recentelijk werden gelovigen (christenen, moslims, joden) daar juist van beschuldigd. Nu is het dus wat moderne 'feministen' doen.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen het belangrijk vinden om kostwinner te zijn (natuurlijk verbind meneer de socioloog daar weer zijn eigen conclusies aan, maar hé, hij moet natuurlijk wel geaccepteerd blijven in academische kringen he):

"Mannen lijken te willen voldoen aan de traditionele verwachtingen – dat ze de kostwinnersrol vervullen. Voor hen is dat onderdeel van de zorg voor het gezin."

Misschien dat meneer De Hoon eens onderzoek moet doen waarom mannen dat zo ervaren. Hij vult aan dat dit "traditionele verwachtingen" zijn en dus dat die plicht zogenaamd op mannen gelegd wordt vanuit de samenleving, maar wat als dat gevoel -- die verantwoordelijkheid -- inherent in ons zit? Misschien is er een reden dat dit 'de traditionele rol' van de man is, namelijk dat we daar biologisch, genetisch en psychologisch op ingesteld zijn.

Die hele idioterie dat mannen en vrouwen precies hetzelfde zijn en exact dezelfde rollen willen vervullen in gezinnen (als je ze maar 'verlicht maakt') is de grootst mogelijke onzin. De traditionele rollen zijn er omdat die aansluiten bij onze natuur. Als man voel je diep van binnen dat jouw eerste plicht is om financieel voor het gezin te zorgen. Een vrouw is eerder geneigd om het gevoel te hebben dat ze de boel thuis goed moet runnen. Dat is geen 'sociale constructie' an sich, maar een gevolg van onze natuur.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten