Nee, partijvoorzitter Ruth Peetoom gaat niet weg bij het CDA, maar ze geeft de partij wel meer ruimte in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Ze hangt niet langer de rode dominee uit.
Wat een machtsstrijd is het gebleken, de afgelopen jaren. CDA-partijvoorzitter Ruth 'de rode dominee' Peetoom en haar linksige kompanen versus Maxime Verhagen, Limburg en de conservatieven binnen het CDA. Nu Verhagen weg is en het CDA zich herorienteert vanuit de oppositie, lijkt de kou uit de lucht. Ja, binnen het CDA zijn er nog altijd sceptici die Peetoom liever kwijt dan rijk zijn, maar de laatste move van de partijvoorzitter moet worden gezien als een handreiking naar die critici. Peetoom zegt deze week in een interview met Elsevier dat het CDA niet moet gaan evangeliseren.
Precies op dat punt vreesden veel CDA'ers voor de komst en de invloed van Peetoom. Ze zou van het CDA teveel een partij op protestantse grondslag met PvdA-trekjes willen maken, zonder binding met het 'conservatieve' en katholieke zuiden van het land (Noord-Brabant en Limburg). Een tweede ChristenUnie dus. Welke recht(s)geaarde katholiek zou nou op het CDA willen stemmen als de partij een puur christelijke versie van de PvdA zou zijn? Volgens Peetoom moet het CDA daarom een pragmatische volkspartij worden "die staat voor het algemeen belang en zorgt voor gewone mensen". En dat is precies wat de afdelingen in Noord-Brabant en Limburg willen horen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen zij van de partijtop de ruimte krijgen om met een eigen geluid te komen dat past bij de Noord-Brabantse en Limburgse kiezer.
Natuurlijk is niet iedere conservatieve en christelijke CDA'er content met een minder uitgesproken christelijk CDA, maar zij moeten zich realiseren dat het CDA het zich niet kan permitteren uitgesproken christelijk te zijn. De gemiddelde kiezer is niet geïnteresseerd in de Bijbel, maar in oplossingen voor problemen in het land. Dat Peetoom een stapje terugdoet, is een wijs besluit, of ze daar nu zelf op is gekomen of dat ze min of meer is gedwongen door een lobby vanuit Limburg. De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 kunnen sterk in het voordeel van het CDA uitvallen, omdat de VVD vermoedelijk keihard wordt afgestraft voor het nivelleringsfeestje van de PvdA en omdat die andere oppositiepartij, de PVV, enkel meedoet in Almere en Den Haag.
De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zijn de lakmoesproef voor het vernieuwde CDA. Als de lokale CDA-afdelingen écht meer ruimte krijgen en een heel eigen geluid kunnen laten horen én daarmee de verkiezingen winnen, dan is dat het bewijs dat Peetoom zich niet meer dient te bemoeien met de inhoudelijke koers van de partij. Sterker nog, dan kan ze net zo goed worden vervangen door een minder uitgesproken partijvoorzitter die zich vooral bezighoudt met de organisatie van de partij.