De samenleving en de politiek moeten zo snel mogelijk een fundamenteel debat voeren over de gevolgen van robotisering. Het World Economic Forum voorspelt dat over zeven jaar robots 52 procent van al het werk zullen doen en dat betekent dat heel veel mensen zonder werk komen te zitten. Er komen altijd nieuwe soorten banen bij, dus het betekent niet direct het einde, maar men moet snel kunnen omschakelen. Uit het onderzoek The Future of Jobs 2018 blijkt dat met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en secretariaat worden overgenomen door machines. En daarom, stelt het onderzoek, is de grootste uitdaging dat werknemers zichzelf blijven ontwikkelen. Met name op de gebieden van creativiteit, kritisch denken en overtuigen.
Tegelijkertijd is het mogelijk dat door de snelle ontwikkelingen op ict-gebied er in 2022 zo'n 133 miljoen nieuwe banen zullen ontstaan. Die komen dan in de plaats voor 75 miljoen banen die zullen verdwijnen.
Negatieve toekomstscenario's over massale
werkloosheid door robotisering zijn vaak gebaseerd op irrationele angsten, want de
arbeidsmarkt is al heel lang onderhevig aan innovatie en robotisering. Al decennia zet deze ontwikkeling zich voort en het ging altijd gepaard met de ontwikkeling van nieuwe soort banen. De ene functie wordt vervangen door de ander.
Het enige verschil is dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan. Vroeger kon je er veel langer over doen om je als werknemer om te laten scholen, of om nieuwe vaardigheden te leren. Tegenwoordig gaat het met een sneltreinvaart, waardoor het veel moeilijker is (zeker voor oudere mensen) om je te laten omscholen voor een andere functie.