Een verrassend pleidooi voor méér Kamerleden.
De veelbesproken kloof tussen burger en politiek is niet kleiner geworden. Sterker nog, ik denk dat die juist groter is geworden, mede door de harde verkiezingscampagne van 2012. Dat was de tijd waarin VVD en PvdA elkaar uitmaakten voor rotte vis, en vervolgens besloten om samen in één kabinet te gaan zitten. Niet goed voor het vertrouwen in de politiek.
Hoe nu verder? Joshua Livestro, hoofdredacteur van Jalta (dat van start kan gaan
zodra er genoeg abonnees zijn om Jalta mogelijk te maken!), heeft wel een idee hoe we onze democratie kunnen redden: verdubbel het aantal Kamerleden. Niet zomaar, nee, dat moet dan wel in combinatie gebeuren met de invoering van een districtenstelsel zoals ze dat
in het Verenigd Koninkrijk hebben:
Het kabinet kondigde vorige week aan een staatscommissie te zullen instellen om het tweekamerstelsel tegen het licht te houden. Dit vooral op aandringen van de VVD, die bezwaar zou hebben tegen de toenemende politisering van de verhoudingen in de Senaat. Het zou goed zijn als de opdracht van de commissie wordt verbreed zodat ook kan worden gekeken naar het Britse districtenstelsel.
Waarom? Omdat dat districtenstelsel aantoont, net als het Amerikaanse districtenstelsel, dat individuele parlementsleden populairder zijn dan de beroepsgroep zelf. Dat is een goed teken: in zo'n stelsel voelen kiezers - op lokaal niveau - zich meer verwant met hun vertegenwoordiger. Nu is dat niet het geval. Kamerleden kunnen zelfs met 0 stemmen de Tweede Kamer in komen, als ze maar hoog genoeg op de kandidatenlijst staan. Daar heeft niemand wat aan.
En omdat kalkoenen niet voor Kerst stemmen, zoals Livestro schrijft (politici zijn allemaal bang dat hun partij verdwijnt in een districtenstelsel), moet het aantal Kamerleden van 150 worden verdubbeld naar 300. Zo'n verdubbeling heeft veel voordelen:
We hebben relatief het kleinste parlement van Europa. Zelfs als we het aantal Kamerzetels zouden verdubbelen, zouden we nog onder het Europees gemiddelde uitkomen. Gevolg van het geringe aantal Kamerleden is dat ze vaak meerdere portefeuilles tegelijk moeten doen zodat ze nauwelijks effectief tegenwicht kunnen bieden aan de ministeries die ze worden geacht te schaduwen. De Kamer verwordt daardoor steeds meer tot een soort stempelmachine van de macht.
En:
De uitbreiding zou daarnaast ook voor een levendiger parlement zorgen. Bij de huidige omvang van de fracties en de smalle meerderheden waarmee opeenvolgende kabinetten moeten werken, is het ondenkbaar dat individuele Kamerleden zich als dissidenten kunnen gedragen. Als het voortbestaan van de coalitie op het spel staat, is immers even geen ruimte voor individuele overwegingen. Regeerakkoorden worden zo tot een keurslijf waarin de Kamer steeds dichter wordt ingesnoerd. Een groter parlement maakt dat keurslijf op slag minder strak. (...) Door de grotere marges (meerderheden verdubbelen immers mee) is het ook niet langer nodig. Er ontstaat dus ruimte voor dissidenten - politici die principes belangrijker vinden dan politiek gewin.
Er is slechts één nadeel en dat is dat een verdubbeling van het aantal Kamerleden meer geld gaat kosten. Maar dat is het helemaal waard om onze democratie te redden en de kloof tussen burger en politiek te dichten. Enfin, ik zou zeggen: lees het hele artikel van Livestro maar
op Jalta.nl en laat u overtuigen. Oh, en Jalta heeft nog slechts 200 abonnees nodig om van start te kunnen gaan. Dat lijkt weinig, maar de laatste loodjes wegen het zwaarst.
Word dus vandaag nog abonnee en help Jalta een stevige positie te krijgen in het Nederlandse medialandschap.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.