frits
Frits Bosch is columnist voor De Dagelijkse Standaard.

-Frits Bosch- De Amerikaanse economie tuimelt omlaag en Trump tuimelt mee

Opinie24 apr , 12:30
Na een dementerende president zit er nu een idioot in het Witte Huis. Hij berokkent gigantische schade aan de Amerikaanse economie en aan de wereldeconomie.
Populariteit Trump tanende
Trump veroorzaakt een opeenstapeling van economische ellende, wat hem tot het kelderen van zijn Approval ratings komt te staan. Hij komt nu pal onder die van Biden te liggen. De onvervalste Trump gelovigen staan echter nog steeds achter hem. De groei is dermate teruggelopen dat voor recessie gevreesd moet worden. In ons land is dat niet het geval, alhoewel de groei ook hier door Trump fors terugloopt. Het consumentenvertrouwen keldert. Een economie als van de VS is sterk afhankelijk van de factor vertrouwen. Dat loopt terug. Er is steeds meer twijfel over deze president. Dat is te merken aan de stand van de dollar: fors neerwaarts. De dollar is traditioneel een baken van veiligheid in woelige economische baren. Dat is niet meer het geval. Vermogensbeheerders dumpen dollars. Trump vindt het prima want dan kan er makkelijker geëxporteerd worden. Verkeerde gedachte. De dollar is door de decennia heen krachtig gehouden als toonbeeld van een krachtige economie en een krachtig land. Een zwakke dollar is een zwakke economie, een zwakke VS en een zwakke president. Wil hij zo de geschiedenis in?
Heeft de VS een sterke dollar nodig?
De VS heeft een sterke dollar nodig om haar gigantische staatsschuld te kunnen financieren met binnen- en buitenlandse staatsleningen. Een neergaande dollar betekent een dalende kredietwaardigheid van de VS en daardoor is een hogere rentevergoeding benodigd om de zaak te dekken, wat bovenop de schuld van 100% van het bnp komt, terwijl 60% maximaal wordt geacht. Als de enorme staatsschuld niet langer gefinancierd kan worden, dan hebben we een obligatiecrisis en kan het uitdraaien op de Grote Depressie2. Maar zover is het gelukkig niet. Trump eist van Fedbaas Powell een renteverlaging, maar dat kan niet want, door de strijd contra de inflatiestijging door de importheffingen. Bovendien zou een lagere rente de dollar verder verzwakken. De taakopdracht van de Fed is om de inflatie laag te houden: 2%. Trump trekt zich er niets van aan met een begrotingstekort van 7%. Hij wil belastingverlaging maar dat maakt de staatsschuld nog groter. Trump wilde Powell ontslaan maar nu toch weer niet: einde onafhankelijkheid centrale bank zou dat betekenen. Hij noemt Powell “een enorme loser” en “meneer te laat”.
Kan de euro de reservemunt worden?
Nee dat kan niet. De euro - veelal een ‘experiment’ genoemd - is een labiele munt want afhankelijk van de eurozone bestaande uit zeer uiteenlopende en deels labiele economieën, hoewel de eurozone in totaliteit een grote economie is. Bovendien is de ECB een politiek orgaan gericht op het bovenwater houden van Zuid-Europese landen met behulp van belastinggeld van Noord Europa. De yen of de renminbi komen niet in aanmerking. Dit betekent dat de wereld moet lijden. Er is geen vangnet. De kwestie is dat Trump ‘the point of no return’ gepasseerd is. Hij kan niet terug en zal dit willen doorzitten en doorzetten. Waar dit heengaat weet niemand, Trump zelf ook niet. De Amerikaanse economie is mondiaal de grootste en komt nog steeds als enige in aanmerking voor de mondiale reservemunt. Als investeerders de economie niet langer vertrouwen treedt er echter betonrot op in de funderingen en tuimelt het verder. Dollarcrisis? Obligatiecrisis? Aandelencrisis? Misschien. Laten we proberen optimistisch te blijven. Misschien valt het mee. Overigens heb ik hier aanbevolen om in goud te beleggen: records worden steeds gebroken! Een teken helaas.
Gelovingen
Geloven doe je in de kerk, maar Trump-gelovingen menen “hij weet wat hij doet” en “komt goed”. Dream on! Kritisch blijven is noodzakelijk.
Frits Bosch, econoom en socioloog, auteur van Links Verdriet.
bosch links verdriet cvr hr
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten