De Nederlandse politiek verkeert in totale verwarring. Net nu Pieter Omtzigt definitief uit de Kamer is vertrokken, explodeert zijn partij, het Nieuw Sociaal Contract (NSC), in een schokkend publiek conflict. Tijdens een intens pensioendebat viel NSC-Kamerlid Agnes Joseph haar eigen partijgenoot én minister Eddy van Hijum frontaal aan. De woorden waren messcherp: “U houdt de bevolking voor de gek.” Een ongekende vertoning voor een regeringspartij. En een pijnlijk signaal dat dit kabinet – en vooral NSC – aan alle kanten rammelt.
NSC als politieke brekijzer? Of als brokstuk?
Wat zich woensdag in de Tweede Kamer
ontvouwde, is zelden vertoond: een regeringsfractie die zijn eigen minister van Sociale Zaken publiekelijk afvalt. Niet op een klein punt, maar op een fundamentele hervorming waar het hele kabinet op inzet: het nieuwe pensioenstelsel. NSC wil dat mensen zélf mogen kiezen of hun opgebouwde pensioenrechten worden overgezet. Maar het kabinet, inclusief NSC-minister Van Hijum, ziet dat als onuitvoerbaar en riskant.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.
En dus vliegen de verwijten over en weer. Van Hijum noemt het voorstel “niet gewenst”. Agnes Joseph – die het voorstel mede namens Omtzigt indiende – snoeihard: “U houdt de bevolking voor de gek.”
Wat een totale afgang. Wat een bende.
Omtzigt weg, en de partij ontspoort
Het is onmogelijk om deze politieke zelfontbranding los te zien van het vertrek van Pieter Omtzigt. Zijn gezag hield NSC bij elkaar. Hij was het kompas, de weegschaal, het moreel anker. Nu hij weg is, lijkt NSC stuurloos. Kamerlid Joseph staat er plotseling alleen voor in een strijd die ze ooit samen met Omtzigt begon. En wat blijkt? De partijtop laat haar vallen, en ze laat zich niet muilkorven.
De burger? Die ziet het hoofdschuddend aan. De partij die zich presenteerde als redder van de democratie en pleitbezorger van transparantie en bestuurlijke degelijkheid, blijkt een puinhoop. Interne ruzies, tegenstrijdige signalen, en een fractie die zijn eigen ministers openlijk beschuldigt van volksverlakkerij. Waar is de coherentie? Waar is de verantwoordelijkheid?
Poll: Wat vind jij?!
Kabinet in crisis: ‘broddelwerk’ als fundament?
De rest van het kabinet kijkt met afgrijzen toe. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen noemt het voorstel “broddelwerk” en stelt terecht de vraag of dit niet het begin is van een nieuwe bestuurscrisis. Want hoe kun je als kabinet functioneren als je niet eens intern op één lijn zit over zo'n cruciaal dossier?
De Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, de Raad van State – allemaal waarschuwen ze voor juridische chaos, vertragingen, en miljarden aan extra kosten. Zelfs minister Van Hijum geeft toe: dit amendement is een probleem. Maar Joseph houdt voet bij stuk. “Keuzevrijheid voor de burger,” zegt ze. Maar tegen welke prijs?
Een kabinet zonder leiderschap
Het grote probleem: dit kabinet heeft geen leiderschap. Geen visie. Geen ruggengraat. De NSC-fractie laat zijn minister vallen. De minister verdedigt zijn partij niet. En ondertussen kijkt premier Schoof machteloos toe. Waar blijft het gezag? Waar blijft de samenhang?
De pensioenkwestie is geen technisch dossier meer – het is een spiegel voor het failliet van de bestuurscultuur. En opnieuw zijn het de burgers die de dupe worden van politieke amateurisme, verdeeldheid en bestuurlijk wanbeleid.
Wat moet er nu gebeuren?
De oplossing? Eerlijkheid. Duidelijkheid. En bovenal: bestuurlijke volwassenheid. De burger verdient politici die verantwoordelijkheid nemen – geen interne moddergevechten of gespleten tongen. Als NSC zichzelf serieus neemt, moet de partij kleur bekennen. Is Joseph de stem van NSC? Of Van Hijum? Je kunt niet allebei tegelijk steunen en dan roepen dat je staat voor ‘nieuw bestuur’.
En het kabinet? Dat moet zich afvragen of deze coalitie überhaupt nog een geloofwaardig pad voorwaarts heeft.
De Dagelijkse Standaard zal deze politieke chaos op de voet blijven volgen. Want als de volksvertegenwoordiging zichzelf niet serieus neemt, moeten wij dat des te meer doen.
Meld je GRATIS aan voor onze EXCLUSIEVE Nieuwsbrief
Sluit je aan bij duizenden DDS-lezers. Geen spam. Alleen eerlijke updates, scherpe opinies en onmisbare analyses. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.