1. Home
  2. Raad van State: illegalen moeten meewerken aan vertrek, anders mag opvang worden geweigerd

Raad van State: illegalen moeten meewerken aan vertrek, anders mag opvang worden geweigerd

Geen categorie26 nov 2015, 15:00
Als uitgeprocedeerde asielzoekers niet meewerken aan hun vertrek, hoeft het Rijk geen opvang voor hen te regelen.
De Raad van State heeft besloten dat de overheid niet verplicht is om uitgeprocedeerde vreemdelingen op te vangen als die niet meewerken aan hun vertrek uit Nederland. Er geldt een vertrekplicht voor die mensen, maar het komt voor dat ze daar niet aan meewerken.
De beslissing van de Raad van State komt voort uit een rechtszaak van een Iraanse man. Hij wilde wel opvang, maar weigerde om mee te werken aan zijn terugkeer naar Iran. De rechtbank in Den Haag oordeelde toen dat de overheid sowieso de plicht heeft om opvang te regelen, omdat Europese verdragen dat zouden voorschrijven. De Raad van State is het dus oneens met dat oordeel, en vindt dat de overheid best eisen mag stellen aan illegalen in ruil voor opvang.
Eerder dit jaar bereikte het kabinet een compromis over de zogeheten bed-bad-broodregeling. Dat hield in dat illegalen voor een "beperkt aantal weken" op opvang konden rekenen in vijf grote steden en in Ter Apel. Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State gaat staatssecretaris Klaas Dijkhoff nu in overleg met de gemeenten om een akkoord te bereiken over de opvang. Daarbij wordt onder meer besloten of illegalen ook zullen worden opgevangen in gesloten locaties.
PvdA-kamerlid Atje Kuiken hoopt dat er snel een regeling wordt getroffen door Dijkhoff:

"Uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten niet op straat leven, maar de rust krijgen om te werken aan hun terugkeer. Nu helder is wat de juridische kaders zijn kunnen zij snel tot een afspraak komen"

VVD-kamerlid Malik Azmani is verheugd over de uitspraak van de Raad van State:

"Het is goed dat er geen tegenstrijdig signaal wordt afgegeven door verblijf toch te faciliteren terwijl de procedure is afgerond en de vreemdeling een vertrekplicht heeft. De uitspraken van vandaag bevestigen dit"

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten